Избори 2024

Водещи новини

5 идеи за еко подаръци за Коледа

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
5 идеи за еко подаръци за Коледа

Коледа – това е време, пълно с радост и добронамереност; време, прекарано заедно с приятелите и семейството. Но също така е време, в което изхвърляме толкова много неща – в контейнерите влизат милиарди картички, кутии, опаковъчни хартии, пластмасови опаковки. Ако имате желание да направите тази Коледа малко по-различна и добра за всички, помислете за еко подаръци, които щадят околната среда. Това може да са алтернативни картички, моливи за засаждане, сламки без пластмаса, дрехи от Remix – винаги може да се измисли по нещо за всеки.

Канцеларски материали, които можете да посадите

Знаете ли, че всяка година по света се продават над 2 милиарда пластмасови химикалки, които след това пълнят сметищата? Нека добавим към тях и найлоновите тефтери и тетрадки и ето, че канцеларските материали се превръщат в сериозен проблем.

Решение на проблема могат да бъдат канцеларските материали, които се засаждат. Това са моливи, тетрадки и хартиени листове, изработени от рециклирани суровини, в които се съдържат и семена на диви цветя. Лесно е: когато изпишете тетрадката или молива, можете просто да ги посадите в градината. Това е перфектен подарък за приятел с екологично мислене и начин на живот.

В началото тези продукти се произвеждат само от няколко производители. Днес обаче канцеларски материали със семена за засаждане се намират лесно в сайтове като Amazon и Etsy.

Еко сламки

На много места по света пластмасовите сламки вече са забранени за употреба и ресторантите са принудени да се съобразяват с това. Но хартиените сламки, които обикновено решават да използват, се превръщат в каша, когато постоят по-дълго в чашата с напитката ви и това е проблем.

В такъв случай можете да поднесете на приятелите си сламки от бамбук, метал и дори силикон. Те най-често се продават в комплекти с инструменти за почистване, за да можете да ги поддържате чисти и да ги използвате многократно. А когато ваш приятел откаже хартиената сламка в заведение за бързо хранене и използва своята лична модерна метална, силиконова или бамбукова сламка, със сигурност ще си спомни за вас.

Козметика с ниско съдържание на отпадъци

Козметичните продукти са предпочитан подарък за по-далечни роднини или колеги. Всеки от нас е получавал и подарявал такива и знае, че след тях остават доста пластмасови опаковки и други неща за изхвърляне. Но какво пречи тази Коледа да опитате нещо различно?

Твърд шампоан или сапун, бомбички за вана без опаковки, твърд одеколон – тези необичайни козметични продукти са също толкова добри, колкото традиционните. Те не са опаковани в пластмасови бутилки и опаковки и обикновено могат да се използват седмици наред.

Тези тоалетни принадлежности са екологични не само защото не съдържат много отпадъци, но и защото съставките в тях щадят и кожата, и околната среда.

Алтернативни коледни картички

Коледните картички са красиви, но им се радваме твърде кратко и съвсем скоро се превръщат в отпадъци – всяка година изхвърлените картички са над 1 милиард. Така че планирането на еко подаръци може да започне от картичките.

Най-очевидното решение са електронните картички, които могат да изглеждат по всякакви начини – бизнес поздравление по имейл, персонализирани дизайни за близки и приятели или просто съобщения в социалните мрежи. Ако все пак държите да поднесете нещо, което може да се докосне, можете да потърсите рециклирани картички или картички за засаждане.

Устойчиво облекло

Важно е да помним, че Коледа е време не само за нас, но и за другите; време за празнуване и за отпускане. Така че защо не се поглезим, като обновим гардероба си и се превърнем в устойчиви потребители? Живеем в разгара на движението за зелена мода и можем да се възползваме от прекрасните възможности, които то ни предлага.

Индустрията за бърза мода е един от най-големите замърсители с въглероден диоксид – тя произвежда около 10% от вредните емисии в света. Освен това, създава много отпадъци, тъй като купищата ненужни дрехи просто се изхвърлят и така пълнят сметищата.

Но Remixshop.com например продава милиони дрехи, които вече са били любими за някого. Когато ги купувате, намалявате нуждата от огромното ново производство и давате нов живот на страхотни стари дрехи. С нашите огромни отстъпки гардеробът ви като по коледно чудо ще се напълни с нови дрехи, с които ще блеснете на празничните събирания.

Може да се каже, че ще бъдете звездата на фирменото празненство, приятелските сбирки и семейните празници. А ако самите вие разполагате с ненужни дрехи, можете да ги продадете, за да освободите повече място за новия си устойчив стил.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив