Избори 2024

Водещи новини

130 години от рождението на пловдивския архитект и изследовател Христо Пеев

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
130 години от рождението на пловдивския архитект и изследовател Христо Пеев

Енергията на слогана ЗАЕДНО отново събира ентусиасти, съмишленици и партньори в Пловдив, които с общи усилия и много вдъхновение организират едно знаменателно честване – 130 години от рождението на архитект Христо Пеев.

Общински институт „Старинен Пловдив“, Фондация „Български архитектурен модернизъм“, в партньорство с Държавен архив – Пловдив и Народна библиотека „Иван Вазов“- Пловдив се обединяват, за да покажат на пловдивчани и гостите на града обзорната изложба „Христо Пеев: изследователят, архитектът, човекът“ – своеобразен поклон към паметта и делото на бележития пловдивски архитект. Целта е да се представи увлекателен, документален разказ за личността на арх.Пеев, чиято изследователска и творческа дейност е оставила трайни следи в облика на Пловдив и региона, както и в архитектурната памет на България.

Откриването е на 31 март (петък) от 18:00 ч. на площад „Римски стадион“. Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Холдинг КЦМ 2000.

Инициаторите на честването са подготвили освен тази изложба и още няколко събития, които ще се случат през април. Сред тях са архитектурни обиколки на сгради, проектирани от арх. Христо Пеев, беседа, посветена на живота и делото му и още една любопитна изложба с десетки архивни документи и снимки, авторски рисунки, проекти и много други автентични материали.

На 1 април 1969 година е създадено Управление „Старинен Пловдив“ (днес Общински институт), а на 18 април се чества Международният ден за опазване на паметниците на културата, затова инициаторите са избрали април като най-подходящ месец, в който обществеността да си спомни с благодарност за човека, на когото дължим опазването на възрожденските къщи в Пловдив.

През 1924 година арх. Христо Пеев се установява в подножието на Таксимтепе. Няколко години по-късно започва да проучва старите възрожденски къщи, прави архитектурни заснемания, събира сведения за обитателите на сградите. Плод на неговите дългогодишни изследвания е капиталният труд “Пловдивската къща през епохата на Възраждането”. Благодарение на събрания от архитект Христо Пеев материал, много забележителни сгради са възстановени в първоначалния си вид, „възкръсват” и къщи, разрушени преди години. Това е времето, в което много от старите къщи са в лошо състояние, разпадат се или умишлено се събарят за ново строителство. И до днес книгата му за възрожденските къщи е енциклопедия, ползвана от архитекти, реставратори и строители.

Освен проучвател, Христо Пеев е и продуктивен архитект, автор на стотици сгради в Пловдив и околността. Неговото архитектурно творчество като че ли остава в сянката на трудове му с проучвания. Обзорната изложба „Христо Пеев: изследователят, архитектът, човекът“ е опит да се осветлят много от тези сгради – прекрасни модерни проекти от 20-те, 30-те и 40-те години на миналия век, пропити от най-актуалните тенденции на архитектурата на модернизма. Изчистени от орнаменти фасади, плоски покриви-тераси, функционално разпределение – всичко това е част от запазения знак на арх. Христо Пеев, но за съжаление в наши дни сградното му творчество нерядко има съдбата на възрожденските къщи по негово време: неглижирано, събаряно за ново строителство, преобразувано по неподходящ начин.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив