Заради слабо налягане: Предлагат на ВиК да сложи хидрофори за своя сметка

Заради слабото налягане на водата във високите етажи на жилищните сгради на Пловдив, през последните близо две години в приемната на Обществения посредник на територията на общината са постъпили множество сигнали. Този недостиг на вода не е локален, а се отнася за целия град, за всички административни райони. Всеобщото мнение е, че ниското (недостатъчното) налягане в сградната водопроводна инсталация е поради няколко причини –  развилото се бурно строителство, повишаване на личното потребление на вода, липсата на нови водоизточници, които да задоволят нарасналата нужда от вода в Пловдив, както и старата и изчерпан дебит съществуваща водопроводна мрежа. Липсата на достатъчно високо стандартно налягане води до повреди в пералните на гражданите, невъзможност за пускане на вода до смесителната батерия към разпръскващата душова пита и други подобни проблеми. Проблемът е генерален и ще са нужни не по-малко от 10 години за поне частичното му решаване, а за целта ще са необходими не по-малко от 150 милиона лв. по сегашни цени. Такава сума Община Пловдив, без намесата на държавата и усвояване на средства по европейски програми, каквато в момента е действащата „Изграждане на ВиК инфраструктура по Оперативна програма „Околна среда“ за периода 2014-2020″,  не може да си позволи, подчертават от екипа на пловдивския обществен […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Вода - ВиК - годна за пиене
Снимка: Pixabay

Заради слабото налягане на водата във високите етажи на жилищните сгради на Пловдив, през последните близо две години в приемната на Обществения посредник на територията на общината са постъпили множество сигнали.

Този недостиг на вода не е локален, а се отнася за целия град, за всички административни райони. Всеобщото мнение е, че ниското (недостатъчното) налягане в сградната водопроводна инсталация е поради няколко причини –  развилото се бурно строителство, повишаване на личното потребление на вода, липсата на нови водоизточници, които да задоволят нарасналата нужда от вода в Пловдив, както и старата и изчерпан дебит съществуваща водопроводна мрежа.

Липсата на достатъчно високо стандартно налягане води до повреди в пералните на гражданите, невъзможност за пускане на вода до смесителната батерия към разпръскващата душова пита и други подобни проблеми.

Проблемът е генерален и ще са нужни не по-малко от 10 години за поне частичното му решаване, а за целта ще са необходими не по-малко от 150 милиона лв. по сегашни цени. Такава сума Община Пловдив, без намесата на държавата и усвояване на средства по европейски програми, каквато в момента е действащата „Изграждане на ВиК инфраструктура по Оперативна програма „Околна среда“ за периода 2014-2020″,  не може да си позволи, подчертават от екипа на пловдивския обществен посредник.

Затова от институцията на омбудсмана са отправили предложение до „ВиК“ Пловдив да потърси възможност, там където е нужно да постави за своя сметка хидрофорни уредби, за да могат гражданите да получават вода със стандартно налягане.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив