Избори 2024

Водещи новини

Заместник-кметът Тодор Чонов изпробва нов електрически автобус

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Заместник-кметът Тодор Чонов изпробва нов електрически автобус

Нов електрически автобус тестваха в реални условия заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов, директорът на „Организация и контрол на транспорта“ Георги Стоилов, управителят на общинското дружество „Екобус“ Илко Търпов и пловдивски журналисти.

Произведеният преди броени месеци модел на „Исузу“ е дълъг 12 метра, с 3 врати и 100 места – 37 седящи и 63 правостоящи. Климатизиран е, снабден е и с рампа,  която да улесни качването на трудноподвижни хора и майки с детски колички. С едно зареждане на батерията изминава до 480 километра, което го прави подходящ за Пловдив, тъй като дневната задача, която изпълнява един градски автобус тук, е около 300 километра.

„Това е втори електрически автобус, който тестваме, за да се запознаем с истинските му качества в реална среда. Точно такива големи и удобни екологични автобуси общината иска да закупи чрез своето собствено дружество „Екобус“. Имаме готовност при отваряне на новите оперативни програми веднага да кандидатстваме за финансиране от европейските фондове. С новите електрически превозни средства и електронно-билетната система, която предстои да внедрим, изцяло ще променим облика на транспорта в Пловдив“, коментира заместник-кметът Чонов.

Той напомни, че концепцията на общината предвижда първоначално да бъдат закупени 20 електрически автобуса, които да обслужват новите маршрутни линии №103 и 104. Първата от тях вече е утвърдена от Общинския съвет, а скоро и втората ще бъде внесена за одобрение.  Заедно с изграждането на  депо със зарядни станции, прогнозната цена на проекта е  около 40 млн. лв.

„Решени сме стъпка по стъпка общината да възстанови позициите си в обществения транспорт, като използваме всички възможности за финансиране от Европейския съюз“, подчерта Чонов

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив