Избори 2024

Водещи новини

Втори екип от 20 пожарникари се присъединиха към българския спасителен модул в Турция

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Земетресение в Турция

Втори екип от 20 пожарникари се присъедини към българския модул, който започна работа на територията на пострадалата от земетресение турска провинция Адъяман. Спасителите пътуват около 15 часа, за да стигнат до град Болу.

Първите екипи, между които има и 16 огнеборци и спасители от Пловдив, заминаха още на 7 февруари и вече са в палатков лагер на българската група. Екипите са оборудвани с 5 специализирани автомобила, със спасителна и пожарна техника, уреди за търсене на затрупани хора и системи за спасяване от високи сгради.

Транспортът на втория екип е осъществен със съдействието на българските ВВС.

600 000 лв. за пострадалите в Турция и Сирия успя да събере за два дни пловдивският издател Манол Пейков. До края на вчерашния ден са поръчани и закупени 1000 пухени якета, 1000 пауърбанки, близо 300 палатки, 1000 лампи-челници, 500 родопски одеала от български производител в Белозем; 4000 чифта вълнени чорапи.

Пейков е успял да поръча и 25 тона брашно, което в петък трябва да замине за нуждаещите се в Сирия с осигурен от Съюза на превозвачите ТИР по сигурен коридор.

В Пловдив помощи продължават да се събират на ул. „Цар Иван Александър“ 20 – срещу Дома на културата „Борис Христов“ и в ИК  „Жанет-45“ на бул. „Ал. Стамболийски“ 9. Събират се пакетирани храни с дълъг срок на годност (консерви, но без свинско и риба тон), както и ръкавици, якета, шалове, шапки; одеяла; печки на газ за външно отопление; памперси, дамски превръзки, бебешка храна; печки на въглища; палатки; столчета и маси за къмпинг; кърпи за еднократно ползване за душове; комплекти за първа помощ; вътрешно осветление за палатки с батерии; големи дюшеци и спални чували.

11 буса и 1 джип доствят събраните дарения в логистичния център в Одрин. В акцията в Пловдив се включват стотици доброволци от различни етноси и религии.

Сметката за дарения е:
BG39DEMI92405000305527
Търговска банка Д
BIC: DEMIBGSF
Титуляр: Манол Костадинов Пейков
Основание: За пострадалите от земетресението.

PayPal: [email protected]

Дарения в Пловдив се приемат и в сградата на БЧК на ул. „Стойчо Мушанов“ № 48, всеки ден от 09:00 ч. до 16:00 ч.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив