Избори 2024

Водещи новини

Всички зрелостници от училище в Пловдив са получили двойки на матурата по БЕЛ

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Матура, изпит, ученици

В училището „Братя Миладинови“ в Пловдив всичките 12 абитуриенти са получили двойки на задължителната матура по български език и литература. Това става ясно от анализа на резултатите от зрелостните изпити, извършен от Регионалното управление на образованието в Пловдив и съобщен от БНР.

Средният успех на учениците от Пловдив и областта по изпита по български език е 3,95, което е малко по-високо от средния резултат за цялата страна, който е 3,93 и е най-нисък досега.

Резултатите на учениците варират от 17,59 до 77,89 точки. Най-нисък среден резултат е постигнат от учениците от Професионалната гимназия в Садово – само 17,59 точки от максимално възможните 100. За успешно полагане на изпита е необходимо да се наберат поне 30 точки.

Пловдив е на трето място в страната по успех на матурата по Български език и литература

Най-висок резултат по български език имат абитуриентите от Езиковата гимназия „Пловдив“ със средно 77,89 точки. След тях се нареждат учениците от Математическата гимназия и Езиковата гимназия „Иван Вазов“. Четвърто място заемат учениците от Хуманитарната гимназия, следвани от Търговската гимназия, СУ „Васил Левски“ – Карлово, СУ „Патриарх Евтимий“ и Френската гимназия.

Няма ученици, които да са получили максималните 100 точки по български език и литература. Общо 15 ученици са в диапазона от 95 до 100 точки, а 238 ученици са постигнали отличен резултат.

Относно втората задължителна матура – по предмет по избор, най-висок резултат е постигнат от учениците от Езиковата гимназия „Пловдив“ – 83,76 точки. Следват Френската гимназия и Езиковата гимназия „Иван Вазов“. На четвърто място е Хуманитарната гимназия.

Най-слабо представяне на втората матура е отчетено в Средното училище „Христо Г. Данов“ в Пловдив.

Има само двама ученици с максималните 100 точки по втория предмет и те са от Езиковата гимназия „Пловдив“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив