Избори 2024

Водещи новини

Видът на котешката тоалетна се определя от котката

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Видът на котешката тоалетна се определя от котката

Котешките тоалетни представляват важна част от грижите за домашния любимец и осигуряват чистота в дома. Съвременните котешки тоалетни предлагат различен дизайн и функционалности, които отговарят на нуждите и комфорта както на котката, така и на стопанина. С правилния избор и поддръжка, котешката тоалетна може да бъде чудесно допълнение към дома, което спомага за поддържане на чистота и хигиена и да помогне на котката да се чувства комфортно и щастливо.

Най-общо съществуват два типа тоалетни за мяукащи любимци – открити и затворени – според начина за почистване.

Иначе могат да са от пластмаса или метал, големи и малки, различни по форма и цвят, ароматизирани или не, с естествени материали или други консумативи. Ветеринарите препоръчват да са с ниски страници, за да може мяукащите приятели да напускат по-лесно тоалетната, но има и с по-високи, тъй като от тях по-трудно се разсипва съдържанието по пода. Котките обикновено предпочитат неароматизирана тоалетна под лапите си, защото са много по-чувствителни към миризми от хората, но често за собствениците са желани ароматизираните. Някои животни предпочитат по-големи или по-малки отворени кутии, докато за други закритите модели, които осигуряват повече интимност, са по-удачни.

Размерът трябва да е достатъчно голям, за да може домашният любимец да се обръща свободно вътре. Пластмасовите тоалетни са по-леки и лесни за почистване, докато металните котешки тоалетни са по-здрави и издръжливи. По отношение на начина на почистване те се делят на:

  • Затворени: с капак, който помага за задържане на миризмите, което ги прави по-подходящи за апартаменти, където миризмите могат да бъдат по-забележими. Те скриват отпадъците, осигуряват уединение и защита, не позволяват на котката да разпилява пълнителя и са лесни за транспортиране. Някои котки не ги харесват, защото се чувстват притиснати, задържането на миризми отблъсква мъркащите животни и някои модели могат да бъдат малко по-трудни за почистване.
  • Открити: нямат капак и са по-лесни за почистване и са по-подходящи за къщи, където миризмите не са толкова проблем. Котките ги харесват, тъй като им осигуряват необходимото пространство да се завъртят и могат да ровят в тях, но пълнителят се разпръсква навсякъде. Но тези модели не осигуряват достатъчно уединение, което би могло да е проблем за някои мяукащи животни, както и позволяват по всяко време да се виждат изпражненията на котката.

Когато се избира котешка тоалетна е важно да се вземе предвид какъв е броят на котките и дали те са по-млади или по-възрастни. При повече е добре да е по-голяма, както и когато са по-стари.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив