В Пловдив ще бъде почетена 150-та годишнина от смъртта на Апостола на Свободата Васил Левски

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Паметник на Васил Левски в Пловдив

С поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика на 17 февруари 2023 г, петък, от 11.00 часа в Пловдив ще бъде почетена 150-та годишнина от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски.

Преди това в 10.00 часа в храм „Св. Св. Петър и Павел“ ще бъде отслужена панихида от ставрофорен свещеноиконом Тодор Тодоров – председател на храм „Св. Св. Петър и Павел“, каквато е традицията от години в този ден. Организатори на панихидата са Петко Георгиев – родственик на Апостола и Общински комитет „Васил Левски“.

Слово пред паметника ще произнесе Емил Георгиев Манчев, ученик в XI „а“ клас на ЕГ „Пловдив“.  Емил е носител на множество награди през учебната 2021/2022г., сред които: I място в България – Х клас на националната олимпиада по немски език., II място на националния кръг на международната олимпиада на Гьоте институт.. През учебната 2022/2023г.: I място на националното състезание на Нов български университет за превод, I място на състезанието „Грамотни ли сме“ под егидата на Община Пловдив по правопис. Емил е с високи резултати от националните кръгове на олимпиадите по български език и литература и физика и астрономия и е завоювал награди от национални състезания по математика.

Водещ на възпоменателното честване ще е Мария Генчева – актриса в Драматичен театър – Пловдив. В церемонията по традиция участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци, членове на Общински комитет „Васил Левски” и Комитет „Родолюбие”.

На общоградското възпоменание се очаква да присъстват: Кметът на Община Пловдив, Областният управител, Председателят на Общински съвет-Пловдив, генерал – майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“, заместник-кметове и представители на общинската администрация и Областната управа, кметове на райони,  представители от армията, образователни и културни институции, политически и обществени организации, граждани и медии.

От 18.00 часа на 17 февруари, във Военния клуб ще се състои тържествена вечер – концерт „Поклон, Апостоле“ с участието на Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ към Общински детски комплекс, Фолклорен ансамбъл „Тракийска младост“ към СУ „Любен Каравелов“, Танцов състав „Иглика“ към Общински детски комплекс, гайдарски състав към НЧ „Никола Вапцаров- 1928“, Военен духов оркестър на ССО и Жени Щерева –поетеса. Слово ще произнесе инж. Любозар Фратев, водещ и рецитатор ще бъде Христо Христов. Сценарист на тържествената вечер – концерт е Поля Николова. Входът е свободен. Събитието се организира от Общински комитет „Васил Левски“ Пловдив и се осъществява със съдействието на Община Пловдив и Военен клуб – Пловдив.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл
© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив