Избори 2024

Водещи новини

В петък започва един от най-големите фолклорни фестивали Народен събор Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
В петък започва един от най-големите фолклорни фестивали Народен събор Пловдив

На 19, 20 и 21 май, за осма поредна година, ще се проведе един от най-големите фолклорни фестивали в България – „Народен събор Пловдив“. Парк „Лаута“ ще се обагри в цветовете на българските традиционни носии на повече от 4 000 участници от цялата страна.

В народните веселби ще се включат орк. „Орфей“, Иван Дяков, Здравко Мандаджиев, ансамбъл „Тракия“, орк. „Славяни“, гайдарски състави, кукери, деца от 15 пловдивски детски градини, много училища, читалища и клубове по танци.

Огромна творческа алея на българските занаяти ще предложи на посетителите разнообразие от ръчно изработени традиционни стоки и храни – билки, тахани, подправки, локум, мед, вино, лавандулови масла и фермерски продукти ще допълнят разнообразието от ризи с шевици, грънци, дървения и накити.

Комитет „Родолюбие“ и национално дружество „Традиция“ ще ни покажат изложби на старинно оръжие, автентични носии и униформи, и ще ни потопят в невероятната българска история!

И тази година организаторите са предвидили безплатни уроци по народни танци, етно-кардио и училище по народни инструменти.

За най-малките посетители ще работят въжен парк, център за ръкоделие с вълна и битова детска работилница с трикраки столчета и задачи, свързани с българската култура и математиката в народното творчество.

Превърналите се в символ на фестивала „Хоротеки на открито“ отново ще зарадват хилядите любители на народните танци: Ето времето и мястото на хоротеките по дни:

19 май, петък – от 19:00 ч. – на „Хорището“ /до тенис масите/ – водещ Динко Николов
20 май, събота – 19:30 ч. – Сцена №1 –  водещи „Парти мюзик Пловдив“
21 май, неделя – 18:00 ч. – Сцена №1 – водещ DJ Цецо Йошев

Водещи на фестивала са Веселина Бабаджанкова и Димитър Петров!

Официалното откриване ще бъде на 19 май, петък, от 19:00 ч. с концерт на ансамбъл „Тракия“!

Дясната лента на бул. „Санкт Петербург“ ще бъде свободна за паркиране. Молим шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост. Ще бъде извършван постоянен видеоконтрол с камери за скорост!

Събитието се организира от „Ясмина“ с подкрепата на община Пловдив като част от Културния календар на града за 2023 година и се осъществява съвместно с Район „Тракия“ и  кметът Костадин Димитров.

Организаторите изказват благодарност на ОД на МВР – Пловдив, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, ОП „Чистота“, ОП „Градини и паркове“, ОП „Организация и контрол на транспорта“, „Общинска охрана“ и Доброволно формирование „Пловдив 112“!

Повече подробности ще намерите на страницата на фестивала тук.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив