Избори 2024

Водещи новини

В Международния ден на театъра в Пловдив бе открит новия площад Театрален

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
В Международния ден на театъра в Пловдив бе открит новия площад Театрален

Цялата театрална общност в Пловдив, заедно с приятели, съмишленици, публика, граждани и случайни минувачи отпразнуваха Международния ден на театъра – 27 март. Празникът започна в двора на Драматичен театър – Пловдив, обявен за сборен пункт на мащабното шествие, което се отправи по Главната улица, премина покрай Римски стадион и оттам се насочи към крайната точка – площадът между улиците „Лейди Странгфорд“, „Цариброд“ и „Ангел Букурещлиев“. От днес  той носи официално името „Театрален“. Точно на това пространство се е намирал Международен театър „Люксембург“,  където се е създала първата професионална театрална трупа в България.

В шествието и празника се включиха актьори, творчески екип, ръководство, технически и административни служби на Драматичен театър Пловдив, Държавен куклен театър Пловдив, Държавна опера Пловдив, театър „Хенд“, Театър „Апарт“, учениците от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, НУМТИ „Добрин Петков“, преподаватели, всички облечени в театрални костюми от различни постановки, родители и медии.

В празника участваха и множество официални лица, сред които Министърът на културата Кръстю Кръстев, кметът Костадин Димитров, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, директорът на Драматичния театър –  Сюзанна Арутюнян-Василевска, на Кукления театър – Петър Влайков, на Опера Пловдив – маестро Диан Чобанов и доц.д-р Нина Найденова – директор „Творческа продукция“ в Опера Пловдив, Николай Томов – директор на НГСЕИ, Димитър Минев – директор на НБ „Иван Вазов“, Кирил Велчев – изп.директор на фондация „Пловдив 2019“ и други.

На място на пл. „Театрален“, шествието бе посрещнато с изпълнения на Духов оркестър Пловдив, с диригент Николай Гешев, а учениците и актьорите се впуснаха в танци. Начало на церемонията постави директорът на Драматичния театър –  Сюзанна Арутюнян-Василевска, инициатори на празника.

„По цял свят театри се строят от богати хора. Българският театър е създаден с ясното съзнание, че  освен улици, болници и училища е важен и духът. Затова са разкрили театър. Театърът е болница за душата, училище по морал и етика. С откриването на площад „Театрален“ искаме да покажем, че пазим паметта на всички онези, посветили живота си на театъра. Театърът е полет на духа, смелост“, каза Сюзанна Арутюнян-Василевска.

„Честит празник! Бъдете здрави и продължавайте да творите, но и продължавайте да ни обединявате, защото отделните храмове на Мелпомена, освен да ни забавляват,  ни обединяват. В тях забравяме различията, особено ценно в периоди на разделение. Продължавайте да го правите! Нека от днес нататък всеки да знае, че Пловдив  – първата българска Европейска столица на културата е дал и нещо много ценно за България – положени са основите на професионалния театър“, каза в приветствието си заместник-кметът Пламен Панов.

Приветствие отправи и кметът Костадин Димитров. „Само на няколко метра оттук е Античния театър – символ на града, а сега имаме и площад Театрален. Честит празник! Когато ходя на театър, съм завладян от различни чувства, много емоции на радост и вълнение. В моята работа също се опитвам да предизвиквам добри чувства у хората, но не успявам..“ – пошегува се кметът –  „Искрено ви завиждам. Благодаря ви за работата, която полагате във всички театрални сцени в града, те не са много, и нека всички зали да са изпълнени с много емоционална публика и занапред“, каза кметът Костадин Димитров.

Последен приветствени думи отправи министърът на културата и дългогодишен директор на Драматичен театър Пловдив Кръстю Кръстев.

„Щастлив съм, че съм отново заедно с Вас, този път – в Световния ден на театъра, за да отдадем дължимото признание на творците и на дейците, занимаващи се с театрално изкуство в гр. Пловдив. „Площад „Театрален“! Именуването на този оживен градски остров извиква в съзнанието ни разказ, изплитащ тъканта на града с различни нишки, които бихме могли да наречем „култура“, „изкуство“, „общност“ и „споделеност“. Тук обикновеното става необикновено; ехото на аплодисментите се смесва с шепота на вдъхновението и разказвачите на истории тъкат сюжети, които надхвърлят времето и пространството… На „Площад „Театрален“ всеки минувач е герой, всеки ъгъл е фон за приказки, които чакат да се разгърнат. Той се превръща във фар на културно наследство, в свидетелство за непреходната сила на човешкото изразяване…Не знам за Вас, но от днес, прибера ли се в Пловдив, планирам да уговарям срещите си на площад „Театрален““, каза министър Кръстю Кръстев.

След официалните приветствия, актьорите Симеон Алексиев и Тодор Дърлянов прочетоха от балкона на някогашната сграда, прокламацията за създаването на Международен театър „Люксембург“. Автентичният текст е  част от „ Пловдивска театрална хроника“ от Георги Миятев – документална книга със спомени на актьора Георги Миятев за създаването и живота на първия български професионален театър. Изданието бе подготвено по случай 140 години Драматичен театър Пловдив от екипа на театъра. Творбата е финансирана от Община Пловдив и издадена със съдействието на Държавен архив Пловдив. Двамата обичани актьори спуснаха от балкона транспарант с надпис „Пловдив вече има своя площад Театрален“.

Всяка година Международният ден на театъра – 27 март обединява всички творци в театралната сфера по света и у нас, които вадят своите костюми и ни припомнят, че „този свят е сцена и всички ние сме актьори“. Освен откриването на Площад „Театрален“, тази вечер ще бъде открит и ресторант “ТеатъРа” в двора на театъра.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив