Избори 2024

Водещи новини

Утре в Пловдив ще бъде почетена 151-та годишнина от трагичната гибел на Васил Левски

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Васил Левски

В понеделник, 19 февруари 2024 г, пловдивчани ще почетат 151-та годишнина от трагичната гибел на най-свидния български син – Апостола на Свободата Васил Левски, революционер, идеолог на българската национална революция, организатор и ръководител на българското националноосвободително движение.

В 10:00 часа в храм „Св. Св. Петър и Павел“ ще бъде отслужена панихида от ставрофорен свещеноиконом Тодор Тодоров – председател на храм „Св. Св. Петър и Павел“. Организатори на панихидата са Петко Георгиев – родственик на Апостола и Общински комитет „Васил Левски“.

Поклонението пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика започва в 11:00 часа. Водещ ще е Златко Павлов. Слово ще произнесе Маги Стоева, ученичка в XII „б“ клас на ОМГ „Акад. Кирил Попов“ – Пловдив.

Церемонията, с участието на представителни военни формирования – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци, членове на Общински комитет „Васил Левски” и Комитет „Родолюбие”, завършва с полагане на венци и цветя на паметника на Апостола и едноминутно мълчание.

Дълги години годишнините от трагичната гибел на Левски се отбелязваха официално на 19 февруари. Историческите данни сочат, че обесването на Апостола на свободата от османците е станало на 6 февруари 1873 г., време, в което е бил в сила Юлианския календар. През 1916 г. в България е въведен Григорианският календар. Така датирането преди неговото въвеждане се променя, като към датите (събитията) през XX век (от 1900 до 1916 г.) се прибавят 13 дни, а към датите (събитията) през XIX век и назад във времето се прибавят 12 дни. Т. е. датата 6 февруари 1873 г. по Юлианския календар (т. нар. стар стил) се трансформира в 18 февруари 1873 г. по Григорианския календар.

Тази вечер годишнината ще бъде отбелязана в родния град на Апостола – Карлово с възпоменателна церемония, която ще започне в 18:00 часа на пл. „Васил Левски“ в града.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив