Избори 2024

Водещи новини

Третокласниците от НУ П. Р. Славейков научиха как разделно да събират отпадъци

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Третокласниците от НУ П. Р. Славейков научиха как разделно да събират отпадъци

Експерти от Дирекция „Опазване на околната среда“ при Община Пловдив и „Булекопак“ АД, посетиха една от зелените класни стаи в Пловдив, обособени по проект на МОСВ. Домакини бяха третокласниците от НУ „П. Р. Славейков“, които пожелаха да отбележат „Деня на Земята“ на открито.

Еколозите проведоха открит урок на Тема „Разделното събиране и рециклиране на отпадъците“ и как това може да бъде съчетано с грижата за Земята и животните.

Урокът протече под формата на приятно поднесена теория, забавна игра на асоциации и викторина, в която децата активно се включиха и демонстрираха любопитни енциклопедични извънкласни познания за планетата Земя, за процесите, с които я увреждаме, както и за многобройните начини, с които всеки от нас може да допринесе за нейното опазване и възстановяване.

Третокласниците веднага показаха какво са научили за цветните контейнери, как предварително да подготвят отпадъка и къде трябва да се изхвърлят различните видове отпадъци – пластмасови, хартиени и опаковъчни материали.

За децата бе интересно да узнаят как една обикновена кутийка от сокче се превръща от лъскава търговска опаковка в отпадък, който може да се използва като ресурс за производство на съвсем нов продукт. Петдесет малчугани осъзнаха своята важна роля в този процес и си обещаха никога да не забравят колко много се нуждае Земята от нашата ежедневна грижа и любов. Преди края на открития урок на децата бе демонстрирана и временно позиционираната в двора на училището вендинг машина „Грижа за животните“.

Всеки от малчуганите с домашен любимец куче изхвърли в машината празна пластмасова бутилка, а т.нар. „кучемат“ се „отблагодари“ с доза гранулирана храна, с която детето  да зарадва кучето си или квартално бездомниче. Възхитени от възможността да комбинират разделното събиране на отпадъци с грижата за животните, децата пожелаха вендинг машината да погостува при тях и в следващите няколко дни.

В края на урока те отправиха своите „цветни“ послания към връстниците си по целия свят:

„Децата срещу пластмасата!“

„Обичаме животните!“

За усърдието си децата получиха индивидуални награди, предоставени от „Булекопак“ АД и „Ойл рециклейшън“ АД, с които ще могат да поддържат и надграждат познанията си и ще ги споделят със своите приятели и семействата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив