Избори 2024

Водещи новини

The Times оценява по достойнство качествата на Пловдив като дестинация за културен туризъм

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
The Times оценява по достойнство качествата на Пловдив като дестинация за културен туризъм

След британския The Sun, който наскоро сравни Пловдив с Рим, днес The Times оценява по достойнство качествата на Пловдив като дестинация за културен и събитиен туризъм.

Авторитетното британско издание публикува обширна статия за Пловдив, озаглавена „Най-старият град в Европа е магичен и се намира на място, на което най-малко очаквате“.

„Пълният с изкуство Пловдив ще ви изненада с комбинацията от смело улично изкуство, римски останки и високи температури, които продължават чак до есента“, пише Крис Олсъп.

Пловдив е най-старият и пълен с изкуство български град. Когато се спуснете надолу, тишината и спокойствието на Стария град се заменя от оживения пулс на Капана, където деликатно изработените къщи са сменени с магазини с улично осветление.

В Европейската столица на културата преобладава балканска версия на „ла долче вита“: температури до 25 градуса през есенния сезон, прекрасен сладолед и любими регионални вина.

Тук обаче всички пътища водят до изпълнения с енергия квартал „Капана“, пълен с барове и ресторанти, където човек лесно може да се загуби. А ако искате да добиете по-обширна представа за града, изкачете се на хълма “Бунарджика“, от чийто връх може да наблюдавате града, който съществува вече над 6000 години“, споделя авторът.

Публикацията препоръчва какво може да се прави в града под тепетата в рамките на два дни. Сред предложенията са разходка в Стария град, обяд в Капана, посещение на градските художествени галерии и музеи, както и вечер с представление на Пловдивската опера.

„Старият град на Пловдив е комбинация от тихи антикварни магазини, галерии и възрожденски дух. На улицата на занаятите пък можете да научите как да възстановите антични оръжия, наред с други традиционни умения“, споделя авторът и препоръчва:

„Разходете се из центъра на града, където ще намерите епичните стенописи на Стария град, сюрреалистичното улично изкуство, което озарява Капана, a бюстове на революционери допълват красотата на Цар-Симеоновата градина“.

Споменават се и някои от най-колоритните места за хапване и пийване, както и предложения за настаняване в града под тепетата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив