Избори 2024

Водещи новини

Терапия с изкуство прилагат в Детската клиника на УМБАЛ “Свети Георги” – Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Терапия с изкуство прилагат в Детската клиника на УМБАЛ Свети Георги - Пловдив

Екип от преподаватели, психолози и творци се обединява за постигнане на целите чрез средствата на сценичните и приложни изкуства. Адаптират се текстове на любимата приказката „Малката русалка“. Творческият процес по създаването на едноименната постановката тече усилено в ателието на училището по сценични изкуства, в които деца със СОП, заедно с връстниците си от гимназията създават декори и костюми за първото по рода си представление, в което заедно ще се качат на сцена.

Докато в музикалното училище вървят репетиции за музикалния съпровод на постановката, в мобилното Ателие по приложно изкуство в УМБАЛ “Свети Георги“ започва подготовката на поканите за представлението, което в началото на лятото ще зарадва пловдивчани.

Болничните стаи са превърнати в пространство за изкуство, където децата работят с преподаватели и ученици. Ръководител на арт ателието е Ивелина Петрова – художник, арт терапевт от 2015 г. година в университетската болница. За нея няма непознати техники на визуалните и приложни изкуства и признава, че изкуството помага за емоционалната подкрепа на боледуващите деца и техните родители. Така през годините клиниката променя облика си и средата става по-цветна с витражи и рисунки на приказни герои по стените.

Поканите, създадени от пациентите на Клиниката по педиатрия, ще достигнат до гражданите на Пловдив като нито една от тях няма да се повтаря. Те ще различни и много цветни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив