Студентът от Техническия университет в Пловдив Георги Ганушев създаде биоръка

Заместител на ампутирана човешка ръка е създал първокурсникът от Техническия университет в Пловдив Георги Ганушев. Проектът на младежа e финансово поощрен от МОН в тазгодишното издание на конкурса „Млади таланти“. При първоначалната му версия Георги Ганушев използва камерата на компютъра си. С нея снима собствената си ръка и така подава команди за движение към пръстите на биопротезата. Вторият вариант вече няма нужда от компютър. Част от човешки скелет – точно на това прилича сега биоръката на първокурсника. За да бъдат „костите“ много здрави той е използвал специална пластмаса, която е вложил в 3D – принтера на университета и е задал програма за изработка. На следващ етап биопротезата ми отвътре може да бъде и метална, а отгоре ще бъде покрита с материя, приличаща на човешка кожа. Дотук Георги Ганушев е вложил около 160 часа труд само за изработката на биопротезата. Поощрителната премия от 1500 лева смята да реинвестира, за да продължи усъвършенстването на проекта си. Досегашните му маркетингови проучвания показват, че когато се появява за първи път на пазара на медицински продукти една биоръка е струвала между 50 000 и 60 000 USD. С развитието на 3D-принтерите, на нови технологии в роботиката, процесите на производство на биопротези поевтинява и сега цената […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Георги Ганушев

Заместител на ампутирана човешка ръка е създал първокурсникът от Техническия университет в Пловдив Георги Ганушев. Проектът на младежа e финансово поощрен от МОН в тазгодишното издание на конкурса „Млади таланти“.

При първоначалната му версия Георги Ганушев използва камерата на компютъра си. С нея снима собствената си ръка и така подава команди за движение към пръстите на биопротезата. Вторият вариант вече няма нужда от компютър.

Част от човешки скелет – точно на това прилича сега биоръката на първокурсника. За да бъдат „костите“ много здрави той е използвал специална пластмаса, която е вложил в 3D – принтера на университета и е задал програма за изработка. На следващ етап биопротезата ми отвътре може да бъде и метална, а отгоре ще бъде покрита с материя, приличаща на човешка кожа. Дотук Георги Ганушев е вложил около 160 часа труд само за изработката на биопротезата. Поощрителната премия от 1500 лева смята да реинвестира, за да продължи усъвършенстването на проекта си.

Досегашните му маркетингови проучвания показват, че когато се появява за първи път на пазара на медицински продукти една биоръка е струвала между 50 000 и 60 000 USD. С развитието на 3D-принтерите, на нови технологии в роботиката, процесите на производство на биопротези поевтинява и сега цената вече може да бъде 3 000 USD.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини