Избори 2024

Водещи новини

Сигурната защита в планината се осигурява с планинска застраховка

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Сигурната защита в планината се осигурява с планинска застраховка

Планинският туризъм е чудесен начин всеки да наслади на природата и да се зареди с енергия. Въпреки това, планината може да е и опасно място, където могат да възникнат различни инциденти, които да причинят наранявания и дори смърт, да се загуби багаж или да е необходим спешен транспорт.

Затова при посещение на планината и практикуването на преходи и зимни планински спортове е препоръчително към подготовката освен стандартната екипировка да се добави и планинска застраховка.

Какво обхваща планинската застраховка?

Тя предоставя допълнителна защита и осигурява спокойствие при всеки случай, който може да възникне при упражнението на любимия спорт на открито. Това е така, защото този тип застраховка покрива най-общо разходите за медицински грижи, спасителни операции, загуба на оборудване и екипировка, отмяна на полети, юридическа защита, различни други разходи, свързани с нещастните случаи, които могат да възникнат в планината. Стандартната медицинска застраховка често не покрива такива ситуации, свързани със специфичните условия в планината. С планинската застраховка застрахованият може да облегчи финансовите последствия от критичните ситуации в планината, които могат да бъдат много високи.

Неприятните последици, които могат да бъдат обхванати от застраховката са:

  • Разходи за покриване на медицински грижи – включително разходите за хоспитализация, хирургични операции, медикаменти и рехабилитация.
  • Разходи за спасителни операции – ако се наложи туристът или алпинистът да бъде намерен и изведен от планината.
  • Разходи при загуба или повреда на багаж, кражба на екипировка и оборудване, лични вещи.
  • Други разходи – юидическа помощ, за транспорт до болницата или разходите репатриране.

Какви видове планинска застраховка има?

Най-често стандартното покритие на застраховката обхваща основните разходи за медицински грижи, спасителни операции и загуба на багаж. Допълнително могат да се включат разходи, свързани с транспорт до болницата или разходите за погребение. За алпинистите, любителите на трекинга, катерачите, скиорите и сноубордистите се добавят и разходите при загуба на оборудване и екипировка. травми, и дори спасителни операции.

Как се сключва планинска застраховка?

Планинската застраховка може да се сключи онлайн, по телефона или в офиса на застрахователна компания. Когато се сключва планинска застраховка, е добре да се прочетат внимателно условията ѝ, за да е ясно какво покрива застраховката.

Сключването на планинска застраховка е адекватна инвестиция за всеки обичащ приключенията в природата. Тя предоставя необходимата защита и сигурност, позволявайки на любителите на планината да се насладят на преживяванията с по-голямо спокойствие и увереност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив