Избори 2024

Водещи новини

Ще гледаме рекорден брой филми на фестивала Златен ритон в Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Ще гледаме рекорден брой филми на фестивала Златен ритон в Пловдив

За 27-и път фестивалът за българско документално и анимационно кино „Златен ритон“ ще отвори врати за своите зрители в Пловдив от 14-и до 21-ви декември.

Ще гледаме рекорден брой филми – общо 90 документални и анимационни филми в уюта на кино Лъки в града на тепетата! Фестивалът „Златен ритон“ се провежда с финансовата подкрепа на община Пловдив и е традиционна част от Културния календар на града от самото създаване до днес.

В състезателната програма участват 60 филма, от които 21 анимационни и 39 документални. В паралелната програма „Открити хоризонти“ ще бъдат показани 25 филма, невлезли в конкурса, но показващи любопитна тема или подход.  Още 4 филма ще ни припомнят творчеството на незабравимите Бинка Желязкова и Малина Петрова. Специална изненада за зрителите на Ритона е прожекцията на дигитално реставрирано копие на филма „Балканската война“ – част от проект на Националната Филмотека за дигитализация на стари филми.

През 2023 фестивалът отбелязва 100 години от рождението на голямата Бинка Желязкова – едно от най-силните имена в българското игрално и документално кино, чиито филми са участвали в престижни фестивали у нас и в чужбина.

Ще бъде почетена и паметта на Малина Петрова, с която за съжаление се разделихме тази година.

Публиката ще може да види техни филми, както и да чуе думи на проф. Божидар Манов за тях.

Визията на Николай Тонков  използва кадър от филма „Последната дума“ на Бинка Желязкова. Кадър – метафора за силата на киното и отдадеността на твореца, който трябва да е близо до истината, дори тя да го изгаря и заплашва свободата му.

Две специални събития ще обогатят фестивалната програма. Премиера на книгата на доцент д-р Теодора Стоилова – Дончева със заглавие „Българско посттоталитарно документално кино. Похвати, тенденции, автори, филми, анализи“. Изследването е опит за очертаването и дефинирането на някои от най-важните процеси в българското документално кино за последните тридесет години и предлага хронологичен и дълбочинен разрез на тенденции, проблеми и художествени похвати. Особено внимание се обръща върху естетическите и етическите аспекти на възстановката в документалното кино, въздействията на различните видове манипулации, зрителската рецепция.

За пръв път в рамките на фестивала се организира дискусия на тема: “Разпространение на документално и анимационно кино – анализи, проблеми, перспективи“ , в която са поканени да вземат участие представители на онлайн платформи за показ, директори на фестивали, кинокритици, продуценти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив