Избори 2024

Водещи новини

С нова машина ОП Градини и паркове коси високи треви в големи пространства

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
С нова машина ОП Градини и паркове коси високи треви в големи пространства

Само за два дни в края на миналата работна седмица един служител на „Градини и паркове“ успя да окоси голямата поляна в подножието на Младежкия хълм. Това стана благодарение на новата машина с прикачен инвентар тип „тава“, съобщиха от общинското предприятие.

„Мощността на машината е 30 конски сили, лесно се управлява, а коефициентът ѝ на полезно действие е голям. Върши работа колкото 10-ина работници на ден. Особено подходяща е за обширни терени. Това ни позволява да насочим повече хора и техника към по-малките вътрешноквартални пространства, така че по-бързо и ефективно да окосяваме тревата в целия град, която през този сезон избуява буквално за дни“, коментира директорът Антон Георгиев.

Той напомни, че косенето започна още в началото на март. Редовно се обработват приоритетните зони, сред които са градските паркове и градини, детските и спортни площадки, разделителните ивици на булевардите, площадките за домашни любимци. Някои от междублоковите пространства вече също са окосени по два-три пъти, а в близките дни се очаква да не остане необработен обществен терен в града. Закупеният миналата година голям трактор с мулчер премахва обраслите с трева големи поляни в „Тракия“.

Дейността се координира с колегите от „Дезинфекционна станция“ съобразно графиците им за обработка на тревните площи срещу кърлежи и комари. Косенето в частните имоти обаче е задължение на техните собственици или наематели, напомниха от предприятието.

След закупената преди около месец машина за преместване и пресаждане на дървета новият трактор с косачка е поредната много добра инвестиция за нуждите на „Градини и паркове“. Засега той ще обслужва всички райони – тази седмица се предвижда да коси тревните площи на бул. „Свобода“,  както и големи терени в район „Западен“.

„Идеята ни е догодина такава машина да имаме във всеки район. Тогава проблемът „висока трева“ ще бъде забравен. В сезона на косенето ще можем да обърнем повече внимание и на другите дейности – оформяне на цветни фигури и живи плетове, да се концентрираме върху детайлите, които са важни за красивия облик на нашия града“, смята директорът Антон Георгиев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив