Избори 2024

Водещи новини

Противовирусните мерки в Пловдив и областта ще бъдат удължени

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Лекар - доктор

Противовирусните мерки в Пловдив и областта ще бъдат удължени, но без това да важи за грипната ваканция.

Решението бе взето на днешното заседание на Областния щаб, откъдето отчетоха спад на заболеваемостта от остри респираторни или грипни заболявания в града и региона при хората до 65-годишна възраст, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция  д-р Сийка Димчева.

Вирусът все още обаче циркулира на територията на Пловдив и областта, добави тя. Над 60% от изследваните проби са с изолиран грипен вирус тип А.

Според последните данни най-висока е заболеваемостта във възрастовата група над 65 години и продължава да расте, висока остава и в групата от 30 до 64 г. Драстичен спад има във възрастовите групи от 0 до  4 г. и от 5 до 14 г., значително намалява и в групата от 15 до 29 години.

Ако няма увеличение на заболеваемостта в града и региона, учениците ще се върнат на училище на 6 февруари, след междусрочната ваканция.

Противоепидемичните мерки остават в сила до 10 февруари. Те включват преустановяване и провеждането на извънкласни занимания с ученици, на плановите консултации на бременни, профилактичните прегледи и имунизации, както и свижданията в болниците. Детските градини ще работят при завишен контрол, като болните ще се връщат.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив