Професионалната гимназия по хранителни технологии в Пловдив ще се казва Йоаким Груев

Професионалната гимназия по хранителни технологии в Пловдив да бъде именувана на големия българския просветител, учител и преводач Йоаким Груев. Това решение ще бъде предложено на Общинския съвет в Пловдив, след като бъде одобрено от ръководството и настоятелството на пловдивската гимназия. Инициативата подкрепиха кметът на града Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, Областният управител Ангел Стоев, заместник-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов, журналисти и общественици. Тя бе обявена по време на представяне на 17-тата книга от поредицата творби на Фондация „Балкански културен форум“, свързани с историята на града. Новото издание – „Учителят“ – е посветено на живота на Йоаким Груев – създател на първата гимназия, първия професионален театър, музей и библиотека, не само в Пловдив, но и в България. Той е радетел на борбата за църковна независимост и на учредяването на Пловдивския епархийски съвет, превежда първите учебници и има значителен принос за просвещението и укрепването на българската нация след Освобождението. Подписката в подкрепа на идеята обяви пловдивският обществник, бизнесмен и издател – председателят на Съвет по туризъм в Пловдив Любозар Фратев. Основната причина за нея е, че 194 години след рождението на Йоаким Груев, нито едно училище, музей или културен институт не носят неговото име. За него […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Професионална гимназия по хранителни технологии Йоаким Груев
Снимка: Професионална гимназия по хранителни технологии

Професионалната гимназия по хранителни технологии в Пловдив да бъде именувана на големия българския просветител, учител и преводач Йоаким Груев. Това решение ще бъде предложено на Общинския съвет в Пловдив, след като бъде одобрено от ръководството и настоятелството на пловдивската гимназия.

Инициативата подкрепиха кметът на града Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, Областният управител Ангел Стоев, заместник-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов, журналисти и общественици. Тя бе обявена по време на представяне на 17-тата книга от поредицата творби на Фондация „Балкански културен форум“, свързани с историята на града. Новото издание – „Учителят“ – е посветено на живота на Йоаким Груев – създател на първата гимназия, първия професионален театър, музей и библиотека, не само в Пловдив, но и в България. Той е радетел на борбата за църковна независимост и на учредяването на Пловдивския епархийски съвет, превежда първите учебници и има значителен принос за просвещението и укрепването на българската нация след Освобождението.

Подписката в подкрепа на идеята обяви пловдивският обществник, бизнесмен и издател – председателят на Съвет по туризъм в Пловдив Любозар Фратев.

Основната причина за нея е, че 194 години след рождението на Йоаким Груев, нито едно училище, музей или културен институт не носят неговото име. За него напомнят единствено село Йоаким Груево, улица в арт квартал „Капана“ и бюст-паметник, в близост до бившето начално училище „Йоаким Груев“ до Понеделник пазара, под чиято сграда се намира една от уникалните римски бани в древния град.

На представянето на книгата, която доскорошният директор на Историческия музей Стефан Шивачев определи като „първокласен извор за историята на Пловдив“, присъстваха и заместник-министрите на културата и земеделието Пламен Спасов и Явор Гечев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини

Харесайте Facebook страницата ни