Избори 2024

Водещи новини

През новата учебна година над 3 700 пловдивски ученици ще работят по модела 1:1

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Класна стая, ученици, училище

Учебната 2023/2024 година ще даде възможност на над 3 700 пловдивски ученици от 150 паралелки да използват персонални компютри за обучение по модела 1:1, който е стандарт за работа в училищата в редица държави в Европа и се наложи като успешна политика в Пловдив през последните години.

Училищата са подкрепени от двете общинските програми, които ежегодно осигуряват средства за модернизация на учебния процес в общинските училища и повишават дигиталните компетентности в сферата на образованието. Към тях от тази година се добавя и новата концепция на Министерството на образованието и науката (МОН) за изграждане на STEM центрове във всяко училище по мащабния проект към Плана за възстановяване и устойчивост. Предвидените средства за пловдивските общински училища са 19 028 400 лв.

За единадесета поредна година Община Пловдив осигурява от бюджета средства за модернизация на учебния процес. Тази година близо 400 хил. лв. ще получат 16 общински училища за оборудване на специализирани кабинети и разкриване на нови паралелки „Едно към едно“.

„Интересът към осъвременяване методите на преподаване и създаването на иновативни образователни практики все повече набира скорост, което в никакъв случай не отхвърля т.нар. „класическо” преподаване. Факт е обаче, че според данни на ООН в днешния модерен свят над 70% от работните места изискват работа с комютър“, казва зам.-кметът Стефан Стоянов. Според него учителите в Пловдив са на изключително високо ниво и много от иновациите в образователния сектор започват от Пловдив.

Повишаването на дигиталните компетентности в сферата на образованието се подпомагат и по друга общинска програма, започнала през 2017-а година. Тази година 60 хил. лв. от нея са получили 16 детски градини и 9 училища, по която ще бъдат обучени близо 600 представители от образователните институции и сертифицирани 50 учители за Google Certified Educator. В резултат от дейностите по програмите, освен увеличаването на броя на паралелките, обучаващи се по модела 1:1, се увеличават и Гугъл референтните училища.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив