Избори 2024

Водещи новини

Поръчват детските площадки и гранитните настилки за Дондуковата градина

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Поръчват детските площадки и гранитните настилки за Дондуковата градина

Всички подземни комуникации – кабелна мрежа и напоителна система, в реконструиращата се Дондукова градина в район “Централен“ вече са подменени. В момента се работи и по надземните съоръжения и настилки. Това видя днес на място кметът Здравко Димитров. Той беше посрещнат от кмета на района Георги Стаменов и заместник-кмета му инж. Тошо Пашов, които представиха и предстоящите дейности до завършване на парка.

„Проектът върви с много добри темпове, а напредъкът от април месец до сега е впечатляващ. Видимо е, че реконструкцията се извършва качествено и дори предсрочно ще видим целия блясък на това прекрасно място в сърцето на града“, коментира градоначалникът пред служители на районната администрация и изпълнителя на проекта.

„До края на седмицата ще поръчаме двете нови детски площадки, които ще са в по-голямата си част от дърво, за да се впишат в парковата среда. Фундаментът за тях вече e готов. Поръчваме и една част от настилките – шестсантиметров гранит и паваж 10 х 10, които са българско производство“, каза Стаменов и поясни, че те пристигат поетапно, за да се редят своевременно, а успоредно с това се довършва коритото на големия шадраван, за да му се направи хидроизолация и облицоване. Специално е поръчан и базалтов пясък за фугите. Чугунените стълбове също са българско производство, отливат се по индивидуален детайл и ще са с герба на Община Пловдив.

Изпълнителят на проекта от „Консорциум Дондукова градина“ Михаил Иванов добави, че ежедневно на терен работят минимум по три багера, множество камиони и 20 работници. Следващите седмици те ще положат близо 1100 тона различните видове настилки.

В завършен вид първата градска градина, обявена за паметник на българската градинско–паркова култура ще има четири водни атракциона- освен съществуващия и Централен фонтан, сух фонтан на входа и ромолящ зад сградата на Природонаучния музей.

Предвидено е и озеленяване, както и пейки за отдих. Проектът следва идеята на районния кмет паркът да бъде възстановен в максимално автентичния си вид, както е бил замислен от създателя си Люсиен Шевалас. За целта проектантите са потърсили визията отпреди последната реконструкция от 70-те години на миналия век.

Реконструкцията на Дондуковата градина е съгласувана с Националния институт за недвижимо културно наследство. Стойността й е 4 млн. лв., а средствата са осигурени от Фонда за устойчиво градско развитие.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив