Полицията установи над 860 нарушения през летните месеци в Пловдивска област

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
МВР, пътна полиция, нарушения, шофьори, водачи

Регулярни са превантивните мерки, които се планират и осъществяват от пловдивската полиция в отговор на усилията за цялостно обезпечаване на пътната безопасност и намаляване на броя на произшествията, влияещи пряко върху пътния травматизъм. Припомняме, че за изпълнението на този водещ приоритет е ангажиран целият охранителен състав от подразделенията на дирекцията с правомощия за работа по Закона за движение по пътищата.

Контролът се осъществява както в светлата, така и в тъмната част на денонощието и обхваща не само Пловдив, но и по-малките населени места от региона, а също и пътищата от републиканската и общинска мрежа.

Във фокуса на полицейските проверки влизат всички участници в движението. Особено внимание се обръща на мотористите, част от които пренебрегват  правилата за пътна безопасност и с рисковото си поведение създават предпоставки за сериозни произшествия.

През летните месеци не са малко и сигналите в полицията за провеждане на нерегламентирани състезания с двуколесни моторни превозни средства, както и за вдигане на прекомерен шум и смущаване на нощната тишина. В тази връзка, освен ежедневен пътен контрол, се проведени и няколко специализирани полицейски операции.

По данни на сектор „Пътна полиция“ – Пловдив, за периода от 29 май до 10 септември, общо са проверени 4699 мотоциклети и триколесни моторни превозни средства. Снета е самоличността на 4890 водачи и пътници. Документирани са 866 нарушения на Закона за движение по пътищата, за които са съставени 531 акта и 335 глоби с фиш. 57 водачи са били неправоспособни, 7 – под въздействие на алкохол над 0,5 промила и 2 – на наркотични вещества.

От мотоциклетите нерегистрирани по надлежния ред са били 29, с технически неизправности – 59, а на 11 табелата с регистрационния номер не е била поставена на определеното място. Регистрираните нарушения на скоростните режими са 32. Случаите на неспазване на пътните знаци и маркировка са 202, а на неправилно движение по пътното платно – 48. За неизползване на защитна каста са санкционирани 135 души.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл
© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив