Пловдивчани почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим

На днешния 1-ви февруари, обявена за Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, пловдивчани почетоха паметта на хилядите знайни и незнайни жертви, загинали в борбата срещу терора на тоталитарната власт пред паметника „Свидетелят“ на площад „Стефан Стамболов”, пред сградата на общината. На честването, организирано от Съюза на репресираните от комунистическия терор в Пловдив, присъстваха Председателят на Общинския съвет – инж.Александър Държиков, заместник-кметовете Стефан Стоянов и Пламен Панов, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, общински съветници, представители на общинската администрация, членове на Съюза, наследници и родственици на репресирани от комунистическия режим, граждани и медии. Честването започна със слово на Атанас Узунов – дългогодишен председател на Съюза на репресираните от комунистическия терор в Пловдив, организатор на събитието за деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим в Пловдив. В словото си, той припомни събития, факти и цифри от случилото се на 1 февруари 1945 г., значението и важността на този ден за почит и признателност, както и за съдбата на първия паметник, поставен на това място преди години. След него, думата бе предоставена на арх. Илко Николов. „Трябва да помним! Никой днес не търси мъст или възмездие, защото възмездието рано или късно идва по друг начин. Тези факти […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Паметник Свидетелят в Пловдив

На днешния 1-ви февруари, обявена за Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, пловдивчани почетоха паметта на хилядите знайни и незнайни жертви, загинали в борбата срещу терора на тоталитарната власт пред паметника „Свидетелят“ на площад „Стефан Стамболов”, пред сградата на общината.

На честването, организирано от Съюза на репресираните от комунистическия терор в Пловдив, присъстваха Председателят на Общинския съвет – инж.Александър Държиков, заместник-кметовете Стефан Стоянов и Пламен Панов, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, общински съветници, представители на общинската администрация, членове на Съюза, наследници и родственици на репресирани от комунистическия режим, граждани и медии.

Честването започна със слово на Атанас Узунов – дългогодишен председател на Съюза на репресираните от комунистическия терор в Пловдив, организатор на събитието за деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим в Пловдив. В словото си, той припомни събития, факти и цифри от случилото се на 1 февруари 1945 г., значението и важността на този ден за почит и признателност, както и за съдбата на първия паметник, поставен на това място преди години.

След него, думата бе предоставена на арх. Илко Николов.

„Трябва да помним! Никой днес не търси мъст или възмездие, защото възмездието рано или късно идва по друг начин. Тези факти и събития  трябва да се помнят, защото за съжаление понякога нещата в света се повтарят. Не трябва да го допускаме по никакъв начин! Да помним свидните жертви. Бог да прости загиналите!“, каза в словото си арх. Николов.

От името на община Пловдив, обръщение направи заместник-кметът по “Oбразование, бизнес развитие и европейски политики” Стефан Стоянов.

„Паметта на нацията се пази така! Ако се върнем назад във времето, с горчивина можем да споделим, че след Втората световна война, България и българският народ плащат много висока цена. На днешната дата през 1945 г. е избит целия политически елит от Народния съд. А последвалите репресии засягат стотици хиляди хора. Вече 15 години сме в ЕС и почти 20 в НАТО. Постигнали сме политическо и обществено възмездие. Отново се върнахме там, където ни е мястото – в цивилизования свят, който дърпа напред останалите. Където има развита икономика, права, свободи, а образованието е на почит! И където имаме за пример  най-добре развитите нации. А в края на деня основната битка ще е за умовете на хората! Да помним историята си, да бъдем хуманни и толерантни към ближния и да си казваме истината в очите! …И въпреки, че днес България е в първите редици на подкрепящите Украйна и е на правилната страна, ми се иска да сме малко по-категорични и по-ясни. В такива исторически моменти се вижда коя държава и кой народ какво може да постигне. За да си заслужим мястото сред западния свят и правото да се развиваме свободни и според нашите сили. Бог да прости  десетките хиляди избити и стотиците хиляди малтретирани по лагерите, жертви по време на руската окупация! Тяхната памет се пази! Тяхната жертва ни даде възможност днес да сме по-свободни и да мечтаем за по-добро бъдеще!“, каза в словото си Стефан Стоянов.

Обръщение към присъстващите направи и Председателят на ОбС Пловдив– инж.Александър Държиков.

„Днес сме се събрали, за да почетен паметта на жертвите на комунистическия режим след 9-тосептемврийския преврат от 1944г., който е последван от вълна на насилие и саморазправа. Преврат след който бе установена тоталитарна власт в нашата страна, продължила десетилетия. Стотици са хората избити без съд и присъда, обикновено убивани нощем извън населените места. Създадени са трудововъзпитателни лагери, където са изпращани хора без съд, а хиляди изчезват безследно. Мащабите на чистката извършена след 9-тосептемврийския преврат е огромна и в сравнение с останалите народи е най-голяма като мащаби на глава от населението. Избивани са политици и опоненти на съществуващите управляващи, десетки интелектуалци и хора, които са противопоставяли своите виждания, на тези които са имали силата в онзи момент. Знаете, че т.нар. Народен съд е легализирал арестуването и избиването на десетки хиляди. Затова и днес сме тук да покажем, че нацията помни този срамен период от нашата история, да предадем спомена за случилото се на бъдещите поколения, за да не се повтаря. Вечна памет на жертвите на комунистическия режим.“, каза в словото си Александър Държиков.

След едноминутно мълчание в памет на жертвите на комунистическия режим, присъстващите официални лица и граждани положиха венци и цветя на паметника „Свидетелят“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини