Избори 2024

Водещи новини

Пловдив остава без аквапарк през това лято, след като „Акваленд“ бе закрит миналия сезон

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Аквапарк Акваленд в Пловдив

Пловдив остава без аквапарк през това лято, след като единственият воден атракцион „Акваленд“ бе закрит в края на миналия сезон, а водните пързалки бяха демонтирани. Съоръжението бе открито през 2006 година в ж.к. „Тракия“ и  стопанисвано от „Акваленд Бг“ ЕООД на предприемача Ангел Куков. Плановете на търговското дружество включваха аквапаркът да бъде преместен на речния остров Адата и да заработи през лятото на 2024 г., като се разшири с още повече водни и други развлечения. В идейния проект бе заложено и построяване на пешеходен мост към острова от северната страна на бул. „Марица“.

В края на миналата година стана известно, че преместването на съоръженията вероятно ще се отложи заради забавяне на съгласувателните процедури, свързани с проектиране на подробните устройствени планове.

БТА припомня, че в края на миналото лято от дружеството, стопанисващо аквапарка, официално обявиха, че сезонът е последен за атракциона в този му вид. На неговото място в квартал „Тракия“ фирмата инвеститор обяви, че планира да построи нов жилищен комплекс с повече зелени площи, като запази съществуващата спортно-рехабилитационна дейност, хотелската сграда, фитнесът и големия външен басейн. Реализирането на проекта вече е в ход.

Върху парцела на бившия аквапарк се изграждат две многофамилни жилищни сгради и четири вили с гледка към гората, които ще са към хотелската част. Строежът е в напреднал етап. Инвеститорите отправиха предложение към районната администрация и Община Пловдив да изградят за своя сметка четири големи детски площадки за обществено ползване и паркоместа, които ще бъдат достъпни за жителите на района.

Водният атракцион „Акваленд“ бе любимо място на пловдивчани през летните месеци последните 18 години, през които функционираше и бе първото по рода си водно-развлекателно съоръжение, изградено върху площ от над 16 декара.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив