Избори 2024

Водещи новини

Пловдив е домакин на първата в световен мащаб Международна гайдарска конференция

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Пловдив е домакин на първата в световен мащаб Международна гайдарска конференция

В рамките на три дни, град Пловдив е домакин на първата по рода си в световен мащаб – Международна гайдарска конференция, на която присъстват повече от 70 международни музиканти, инструменталисти, майстори на гайди и учени, които искат да се докоснат до българската гайда и музика, както и да споделят опита си. В конференцията участват представители от общо 18 държави: Австрия, Белгия, България, Франция, Испания, Германия, Гърция, Финландия, Ирак, Латвия, Литва, Португалия, Шотландия, Сингапур, Швеция, Турция, Обединеното кралство и САЩ.

Международната гайдарска конференция 2024 г. е организирана от Световната гайдарска организация и Българската национална гайдарска асоциация, официален партньор и домакин е АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив. Тридневното събитие, което започна на 8 март и продължава и днес, наситено с множество презентации, лекции, дискусии и доклади се осъществява под патронажа и с подкрепата  на Министерство на културата.

В третия ден от програмата на конференцията, гостите от чужбина, водени от гайдаря Петър Янев – председател на БНГА, посетиха Регионалния етнографски музей, където бяха посрещнати от заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив – Пламен Панов и директора на Регионалния етнографски музей – доц.д-р Ангел Янков.

Пламен Панов приветства гостите от името на кмета на града Костадин Димитров и им разказа интересни факти от хилядолетната история на най-стария жив град в Европа, за неговите културно-исторически забележителности, за титлата Европейска столица на културата през 2019 и нейното значение и отражение върху културния живот на града. Заместник-кметът представи и част от  значимите и разнообразни културни събития, които се случват ежегодно в града. Някои от участниците в конференцията посещават България и Пловдив за първи път и не скриха своето искрено вълнение от атмосферата на Пловдив и от магията на българската народна музика и на българската гайда.

„Щастлив съм, че Международната гайдарска конференция се случва точно в Пловдив. За мен това не е случайно, защото така както гайдата обединява всички вас, хора от различни държави и култури от целия свят, така и Пловдив е град, в който различните етноси и религии живеят от хилядолетия в мир, добросъседство и разбирателство. Пловдив е град на толерантността,  и точно духът на обединението, на тази  „заедност“, стана причина и да бъде избрано логото „Заедно“ за титлата ни „Европейска столица на културата“, каза заместник-кметът Пламен Панов.

След срещата, професионален гид от музея разказа за интересната история и архитектура на Куюмджиевата къща и безценните етнографски съкровища и сбирки, които се съхраняват в музея. Днес следобед, чуждестранните участници, придружени от гид на ОИ „Старинен Пловдив“ ще посетят емблематични къщи в Стария град и Епископската базилика на Филипопол.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив