Избори 2024

Водещи новини

Пловдив е домакин на 9-тата Годишна среща на туристическия бизнес и местната власт

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Пловдив е домакин на 9-тата Годишна среща на туристическия бизнес и местната власт

От вчера Пловдив е домакин на 9-тата Годишна среща на туристическия бизнес и местната власт. В периода 22-24 ноември, в града под тепетата си дават среща членове на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти АБТТА от цялата страна и представители на български общини, които развиват културен туризъм. Акцент в деветото издание на форума е устойчивото развитие на културния туризъм в България, затова и срещата е под мотото „Сътрудничеството между обществения и частния сектор – платформа за устойчиво туристическо развитие“.

Форумът се провежда с участието на представители на Министерство на туризма, Министерство на културата, Фондация „Америка за България“, туристически агенции и туроператори, Организация за управление на Тракийски туристически район, общините Пловдив, Варна, Поморие, Велико Търново, Ловеч, Сандански, Чирпан, Банско, Кюстендил, Казанлък, Стара Загора и др. Програмата в трите дни е наситена с презентации, дискусии, разделени в тематични модули, В2В срещи, практически семинар, пешеходен тур с посещение на културно-исторически забележителности в Старинен Пловдив и центъра на града.
Форумът бе открит официално от Димитрина Горанова – председател на АБТТА, д-р Даниела Стоева – зам.-председател на АБТТА и Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив. АБТТА е член на Европейския комитет на Асоциациите на туроператорите и туристическите агенции, ЕКТАА, най-авторитетната професионална структура в туризма в ЕС.

Първият модул бе посветен на темата „Инвестиции в устойчиво бъдеще“. Участниците обсъдиха как чрез инвестиции и развиване на умения, иновации и развитие на устойчива културно –туристическа инфраструктура да бъде постигнат по-качествен и разпознаваем туристически продукт. В панелната дискусия бяха засегнати въпроси, свързани с ролите и отговорностите на държавата, местната власт, бизнеса и науката за изграждане на висококачествен и конкурентоспособен национален туристически продукт. В тази част говориха д-р Даниела Стоева, Амелия Гешева – заместник-министър на културата, проф. Мариела Модева – съветник на министъра на туризма, заместник-кметът Пламен Панов и директорът на Държавна опера – Пловдив – доц. Нина Найденова. По програма още в първия ден, участниците посетиха Голямата епископска базилика на Филипопол, където се състоя концерт-презентация на Държавна опера Пловдив.

Във втория модул „Конкурентност, основана на знания“ презентации за туристическия потенциал на общините изнесоха заместник-кметът Пламен Панов и Изпълнителният директор на ОУТР Тракийски – Радост Иванова.
В презентацията си, заместник-кметът Пламен Панов представи актуални данни за Пловдив. Туризмът е на път към пълно възстановяване през 2023 г., данните за първите 9 месеца за 2023 надвишават нивата на предпандемичната 2-019, а по някои индикатори показват двойно увеличение спрямо същия период на 2022г. По данни на НСИ за периода януари-септември 2023,

Пловдив реализира следните резултати:

Общият брой реализирани нощувки в местата за настаняване възлиза на 492 315, и регистрира ръст 30% спрямо предходния период на 2022, и 27% в сравнение със същия период на 2029г. По този показател – повишението при българските граждани е с 20% спрямо 2022 г. и с 40% спрямо 2019. При чуждестранните граждани реализираните нощувки са 46% повече спрямо 2022г., и надвишават нивата от 2019 г. – 14% повече.

Общият брой на пренощувалите лица в местата за настаняване през първите 9 месеца на годината отбелязва ръст от 27% спрямо 2022, и 20% ръст спрямо същия период на 2019.

През 2023г., до момента възстановяването на туристопотока от много държави надминава очакваните резултати, като отбелязва 61% ръст на пренощувалите чуждестранни граждани в местата за настаняване спрямо 2022г., и реализира 6% над нивата от 2019г. Като основни генериращи пазари се открояват: Турция, Израел, Германия, Гърция, Италия, Испания, Обединеното Кралство и Румъния.

По отношение на общия брой пренощувалите български граждани се отбелязва увеличение с 11% спрямо 2022г., и с 31% спрямо нивата от 2019г.

За периода януари-септември се отчита увеличение от 38% на общите приходи от нощувки в местата за настаняване в сравнение с 2022г. и увеличение от 56% спрямо 2019г. При българските граждани повишението е със 74% спрямо 2022г. и 81% спрямо 2019г. При чуждестранните граждани увеличението на събраните приходи е с 43% повече спрямо същия период на 2022г. и 36% спрямо 2019г.

Днес и утре, работата на 9-тата Годишна среща на туристическия бизнес и местната власт продължава с дискусии и презентации за добрите практики и предизвикателства пред българския туризъм, дефиниране на проблемите и намиране на решения; културното наследство като туристически ресурс и принос към местната икономика; кулинарен и винен туризъм – как да развием устойчива туристическа дестинация и продукт на база, практически семинар и други.

9-тата Годишна среща на туристическия бизнес и местната власт на АБТТА се провежда в Хотел Ландмарк Крийк, Пловдив с любезното домакинство на община Пловдив и участието на Министерство на туризма.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив