Избори 2024

Водещи новини

Пламен Панов: Източната порта и Небет тепе ще бъдат готови до края на годината

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Пламен Панов

Археологическото лято в Пловдив тече с пълна сила. Работи се активно по всички обекти, сред които са Източната порта, Небет тепе, „Брезовско шосе“, в чието трасе попада праисторическата плоска селищна могила „Яса тепе“ и Голямата могила в район „Южен“.

Това стана ясно от интервюто за Дарик радио на заместник-кмета по култура, археология и туризъм в община Пловдив Пламен Панов.

Благодарение на осигуреното финансиране от община Пловдив за археологически проучвания и разкопки, работата на археолозите не спира, за разлика от повечето замразени обекти из страната, поради липсата на бюджет. Само за тази година сумата за археологически проучвания, осигурени от общината са в размер на 600 хил. лева, отчита се два пъти увеличение на средствата в сравнение с предишните години.

Източната порта и Небет тепе ще бъдат готови до края на годината, а останалите обекти, по които се работи – в заложения срок.

Голямата могила в район „Южен“ е най-голямата в България с дължината от 75 метра и височина от 14 метра. Открити са и 3 тунела. Сега се работи по основното проучване което цели да даде отговор на въпроса къде се намира основата на могилата. Правен е стратиграфски профил, чрез който се изучават скалните пластове и наслояване.

Керамиката, открита на място е от 4-3 в. пр. Хр., като има и от 5 в. пр.Хр. считана за най-богатата епоха. Не е известно с каква структура е свързана могилата, защото е част от голям некропол с гъсто разположени могили. Тази е последната оцеляла, вероятно и защото е  най-голямата.

Голямата могила е отделен могилен некропол, като се счита, че той е свързан със сателитно селище на града или с вилно имение. Принадлежало е на местната тракийска аристокрация. Възможно е да е свързано с аристократи, които са си запазили позициите след включването на Тракия в Римската държава.

На върха на могилата е открита и малка средновековна църква. Тя е с дължина 11 метра, ширина – 4 метра, не е ясно каква е била височината.

„Археологическите проучвания са приоритет на Община Пловдив в този мандат. Надеждите са обектите, за което не бяха осигурени  средства, да бъдат довършени в следващия мандат“, каза още Пламен Панов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив