Избори 2024

Водещи новини

Певческо дружество Ангел Букорещлиев ще участва в Международния хоров конкурс във Верона

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Певческо дружество Ангел Букорещлиев ще участва в Международния хоров конкурс във Верона

Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ е на прага на една от най-отговорните си изяви. Митичната Верона ще посрещне от 3 до 6 април 14 хорови състава „равно знатни“ от Европа, Америка и Азия в 32-то издание на Международния хоров конкурс в града. Певците от най-стария ни светски хор са в официалната селекция и ще огласят с песните си прочутите сцени „Театро Филармонико“ и „Арена ди Верона“, както и църквата „Сан Джовани Батиста“.

Последните месеци бяха посветени на съсредоточена подготовка на конкурсния репертоар. Основната част от него е от българската песенна съкровищница – многогласи на фолклорна основа от композиторите Емануил Манолов, Парашкев Хаджиев, Николай Стойков.

Друга част от културната ни памет – църковни песнопения – ще прозвучат в главната църква на веронския квартал Кадидавид. Програмата е селектирана от диригента Илиян Тиганев по критериите на фестивала.

Верона е град, прочут с богатия си културен алманах, а хоровият фестивал е едно от най-почитаните събития. Въпреки трудностите в последните години, интересът към фестивала отново нараства, отчитат организаторите, които вярват, че техният форум има принос и за повишаване на интереса към любителското хорово изкуство въобще. И не на последно място – важно е приятелството, което се създава между съставите от региона с тези от други страни по света.

„Град Верона се ангажира да организира този фестивал, така че събитието да бъде положително преживяване от културна, музикална и човешка гледна точка“, споделя Лино Пасето, председател на Асоциацията на хоровите състави – основен организатор на събитието.

Пътуването на Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ е подкрепено от Община Пловдив по програма „Мобилност“ и е част от културния календар на града.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив