Избори 2024

Водещи новини

Откриха „Пловдив чете“ – до 16 юни градът става столица на книгата и любовта към четенето

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Откриха „Пловдив чете“ - до 16 юни градът става столица на книгата и любовта към четенето

Официалното откриване на „Пловдив чете“ 2024 се състоя в Лятно кино „Орфей“. По традиция, всяка година на откриващата церемония се връчват две престижни награди – „Орфеев венец“ за особен принос в съвременната българска поезия и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга.

Носител на награда „Орфеев венец” за поезия тази година е Йордан Велчев. Наградата бе обявена от Божана Апостолова – организатор на литературния форум и връчена от заместник-кмета Пламен Панов. Големият български писател и наш съгражданин Йордан Велчев съвсем наскоро получи и още едно голямо признание. Той бе отличен от кмета на Пловдив Костадин Димитров със Специалната Награда „Пловдив“ за изключителни постижения в областта на културата. Носители на наградата „Орфеев венец“ през годините са били: Константин Павлов, Валери Петров, Борис Христов, Петър Анастасов, Дамян Дамянов (посмъртно), Стефан Цанев, Иван Теофилов, Иван Вълев, Иван Цанев, Калин Донков, Екатерина Йосифова, Александър Секулов, Иван Ланджев, Виктор Самуилов,  Георги Борисов, Аксиния Михайлова и Валентин Дишев.

Наградата „Златна четка” за художествено оформление получиха братята Сотир и Пенко Гелеви. Призът им бе връчен от заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов.

„Благословени сме, че имаме „Пловдив чете”, защото фестивалът е още една причина градът ни да е столица на литературата, не само заради факта, че тук е създадено първото българско издателство на Христо Г. Данов”, каза Пламен Панов, който благодари специално на организаторите на форума за непрекъснатите и последователни усилия, които полагат вече толкова години. Това е 21-вото издание на Международния литературен фестивал.

„Пловдив чете“ 2024 се организира от фондация „Изкуство без граница“ с домакинството на издателство „Жанет 45“ . Осъществява се с финансовата подкрепа на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2024 година. Партньори на фестивала са национални и регионални медии, културни институции, университети, училища, читалища, НПО, галерии, частни компании, хотели и др. Реализира се и с подкрепата на „Холдинг КЦМ 2000“ АД и „Михалково“ АД.

Празникът в лятно кино „Орфей“ продължи с концерт на обичаната група „Керана и космонавтите“.

От 9 до 16 юни 2024 г. на площад „Централен“ е разположена Алея на книгата – Пловдив,  в която участват над 40 изложители. През периода на фестивала на Литературния кът на Алея на книгата, непосредствено до Цар Симеоновата градина ще има целодневни занимания за деца, включващи срещи с автори и илюстратори, премиери на книги, творчески работилници, улични спектакли и много усмивки за малки и големи с участието на доброволците на фестивала.

Литературният фестивал Пловдив чете е отново домакин на Националната среща на читателските клубове „Бисерче вълшебно“, организирана от Фондация „Детски книги“. Ще гостуват деца и младежи от различни краища на България, за да се срещнат с творците, които харесват и чиито книги четат. В срещите ще участват Петя Кокудева, Василена Спасова, Мария Донева, Радостина Николова, Стефана Аргирова, Боян Йорданов – Босилек, Панайот Стефанов, Цвета Брестничка, Стефи и Стан, Райна Димитрова от фондация „Артерия“, Гергана Димитрова и Валентина Стоева.

Паралелно тече и богата културна програма, включваща събития с гости за всички възрасти с чуждестранните автори Крис Клийв (Великобритания) със специалното участие на Иво Иванов и Камен Алипиев – Кедъра на 12 юни и Силва Фишерова (Чехия) по покана на Чешки център София на 19 юни, както и с българските писатели – Стефан Цанев, Йордан Велчев, Борис Минков, Галин Никифоров, Албена Тодорова, Владислав Христов, Лора Динкова, Юлия Годумова, Петър Краевски, Иван Димитров, Захари Захариев, Стефан Иванов, Светослав Тодоров, Стефан Икога, Иван Брегов, Михаил Стоянов, Катя Димитрова и Мартин Кръстев, Нинко Кирилов, Маламир Николов, Анастасия Стоева, Анна Лазарова и Георги Гаврилов. Гости на фестивала ще бъдат и група „Насаме“.

Със социално ангажирани теми и събития, в рамките на фестивала, се включват фондация EMPROVE, която представя проекта „Мога сама“ с насоки за работа с жени, пострадали от домашно насилие (10 юни), и с ВКБООН с две събития с темата за бежанците (15 юни) с участието на Здравка Евтимова и Петя Кокудева. По инициатива на Френския институт, в програмата на фестивала, ще се проведе събитието, озаглавено „Изправени пред войната – Европейски диалози“ (14 юни) с гости Георги Господинов, Матиас Енар, Томаш Рожицки, Фредерик Мартел, Мари Врина-Николов, Мария Касимова-Моасе, Игор Щикс и Лена Може.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив