Отбелязваме 80 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта

Организацията на евреите „Шалом“ – Пловдив кани пловдивчани на отбелязването на 80 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. Митинг-поклонението по повод кръглата годишнина в Пловдив ще се състои на 9 март 2023г., четвъртък, в 10.30 часа на „Паметника на благодарността“ на пл. „Цар Калоян“ до Централния дом на младоженците. Церемонията включва официално слово на председателя на Организацията на евреите в България „Шалом“ проф. д-р Александър Оскар и поднасяне на венци и цветя на паметника. България е една от малкото европейски страни, която успя да спаси от депортиране в нацистките концлагери евреите, живеещи в българските земи. Българският народ с право може и трябва да се гордее с достойното и хуманно поведение на нашите предци. „Да спасиш от сигурна смърт 50 хиляди човека, обявени за врагове на държавата заради етническия произход, и то в условията на война, да запазиш тяхната чест и достойнство! Нашият вечен град е пример за такова мъжество. Ние знаем тези истории и действащите лица в тях и отново и отново ще ги повтаряме. Евреите не забравят историите за доброто. Ще ги помнят и предават на следващите поколения. Българските евреи ще бъдат винаги благодарни!“, коментира председателят на ОЕ „Шалом“ Пловдив инж. Светлозар Калев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Паметник на благодарността

Организацията на евреите „Шалом“ – Пловдив кани пловдивчани на отбелязването на 80 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. Митинг-поклонението по повод кръглата годишнина в Пловдив ще се състои на 9 март 2023г., четвъртък, в 10.30 часа на „Паметника на благодарността“ на пл. „Цар Калоян“ до Централния дом на младоженците.

Церемонията включва официално слово на председателя на Организацията на евреите в България „Шалом“ проф. д-р Александър Оскар и поднасяне на венци и цветя на паметника.

България е една от малкото европейски страни, която успя да спаси от депортиране в нацистките концлагери евреите, живеещи в българските земи. Българският народ с право може и трябва да се гордее с достойното и хуманно поведение на нашите предци.

„Да спасиш от сигурна смърт 50 хиляди човека, обявени за врагове на държавата заради етническия произход, и то в условията на война, да запазиш тяхната чест и достойнство! Нашият вечен град е пример за такова мъжество. Ние знаем тези истории и действащите лица в тях и отново и отново ще ги повтаряме. Евреите не забравят историите за доброто. Ще ги помнят и предават на следващите поколения. Българските евреи ще бъдат винаги благодарни!“, коментира председателят на ОЕ „Шалом“ Пловдив инж. Светлозар Калев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини