Избори 2024

Водещи новини

От РЗИ Пловдив очакват по-тежка грипна епидемия тази зима

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Термометър - грип

През тази зима очакванията са за по-тежка грипна епидемия, заради спад в имунитета, заяви в ефира на Дарик Пловдив д-р Милена Панаойтова, директор „Надзор на заразните болести“ в РЗИ – Пловдив. Причината е снижения имунитет.

Ваксините, които са разработени за грипен сезон 2022-2023 включват два щама на типа А – „Виктория“ и „Дарвин“ и два на тип Б – „Австрия“ и „Пукет“. Очакванията са именно те да циркулират в следващите месеци.

Най-добрата превенция е имунизирането точно в това време на годината, за да има време организмът да образува имунитет до началото на грипните вълни, които започват да настъпват през ноември. От ключово значение е и спазването на противоепидемичните мерки, които всички вече познаваме от ковид-инфекцията.

Грипът, за разлика от ковид-19, протича за много по-къс инкубационен период. В рамките на часове след среща със заразен, пациентът вече е с отпадналост, болки в ставите, втрисане и температура. Тъй като обаче понякога е трудно да се разграничат симптомите, от тези на коронавирусната инфекция, е нужно да се направи тест, за да се назначи най-доброто лечение, коментира още в ефира на Дарик Пловдив д-р Милена Панайтова.

Към момента има леко завишаване на респираторните инфекции, но все още няма установен грип. Има повишение и на случаите на ковид-19.

Очаквано най-уязвими са децата между 5-14 години и възрастните над 65 години. Причината е затворените помещения, в които се прекарва по-голяма част от времето, обясни директорът на  „Надзор на заразните болести“ в РЗИ – Пловдив.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив