Избори 2024

Водещи новини

Оптимизират разписанията на градския транспорт с летни маршрути

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Автобуси - градски транспорт

С внесеното в Общинския съвет предложение за летни маршрутни разписания на градските автобусни линии се оптимизира действащата транспортна схема, без да се намалява необходимият минимален брой превозни средства за изпълнение на услугата. Това заяви заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов преди предстоящата сесия на Общинския съвет в четвъртък.

Летните разписания не са новост за Пловдив, а утвърдена практика от години. Съобразени са с намаления пътникопоток през месеците, когато учениците са във ваканция, а повечето от работещите пловдивчани – в отпуск. Общинските специалисти, изготвили сегашното предложение, са взели предвид именно данните от направените до момента обследвания за броя на пътниците, ползващи услугите на масовия обществен градски транспорт, както и множеството ремонти на пътната инфраструктура.

Чонов напомни, че заради ковид пандемията от 2020 година насам разписанията бяха намалявани и частично възстановявани с временни заповеди, но не възвърнаха изцяло обема, заложен в общинската транспортна схема. Ако общинските съветници приемат внесеното предложение, броят на автобусите ще се запази почти като този в момента, но това ще се официализира с колективно решение.

„Категорично отхвърлихме искането на превозвачите за допълнително намаление на превозните средства през лятото, защото това рязко би влошило качеството на транспортната услуга“, каза заместник-кметът.

Междувременно вносителят в лицето на кмета Здравко Димитров прие направеното в транспортната комисия предложение летните маршрутни разписания да важат за периода от 15 юни до 15 септември.

Експертите на общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ разработват за есента нови по-удобни и адекватни маршрутни разписания на градските автобусни линии.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив