Opera Open 2024 ще бъде най-силното издание в 10-годишната история на фестивала

„Щастлив съм, че от 2019г. насам имаме надграждане на събитията, които се случват в Пловдив  и за мен е огромна чест да приветствам екипа на Държавна опера – Пловдив, за това че и с програмата си за OPERA OPEN прави така, че Пловдив да е още по-посещаван. Да е град, пълен с туристи и освен всичко, което любимият ни Пловдив може да предложи като културно-историческо наследство, предлага и богата културна програма, която става все по-пъстра в годините. OPERA OPEN е и пример за устойчивост на проекта Европейска столица на културата, а Пловдив се превръща в конкурентен град на другите европейски столици, в които кипи оперен живот. Благодаря на ръководството Държавна опера Пловдив! Доволен съм и, че общината може и помага, а Операта бележи възход“. С тези думи кметът на Пловдив Костадин Димитров даде началото на провелата се днес пресконференция в Заседателната зала на община Пловдив, по време на която беше представена програмата и акцентите в предстоящото 10-то издание на Международния фестивал OPERA OPEN. В пресконференцията участваха заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, заместник-кметът по образование, бизнес развитие и европейски политики – Владимир Темелков и заместник-кметът по финанси и стопански дейности – Женя Петкова. От страна на организаторите на фестивала – […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Opera Open 2024 ще бъде най-силното издание в 10-годишната история на фестивала

„Щастлив съм, че от 2019г. насам имаме надграждане на събитията, които се случват в Пловдив  и за мен е огромна чест да приветствам екипа на Държавна опера – Пловдив, за това че и с програмата си за OPERA OPEN прави така, че Пловдив да е още по-посещаван. Да е град, пълен с туристи и освен всичко, което любимият ни Пловдив може да предложи като културно-историческо наследство, предлага и богата културна програма, която става все по-пъстра в годините. OPERA OPEN е и пример за устойчивост на проекта Европейска столица на културата, а Пловдив се превръща в конкурентен град на другите европейски столици, в които кипи оперен живот. Благодаря на ръководството Държавна опера Пловдив! Доволен съм и, че общината може и помага, а Операта бележи възход“.

С тези думи кметът на Пловдив Костадин Димитров даде началото на провелата се днес пресконференция в Заседателната зала на община Пловдив, по време на която беше представена програмата и акцентите в предстоящото 10-то издание на Международния фестивал OPERA OPEN.

В пресконференцията участваха заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, заместник-кметът по образование, бизнес развитие и европейски политики – Владимир Темелков и заместник-кметът по финанси и стопански дейности – Женя Петкова. От страна на организаторите на фестивала – Държавна опера Пловдив, участие взеха доц. д-р Нина Найденова, маестро Диан Чобанов – новият директор на Държавна опера – Пловдив и маестро Лучано Ди Мартино – артистичен директор.

OPERA OPEN 2024 на Античния театър в Пловдив ще отбележи 70-годишнината от създаването на Опера Пловдив със силно международно съдържание и жанрово разнообразие, запазена марка на фестивала. Съвременната визия и високото професионално ниво на спектаклите със солисти, оркестър, хор и балет на Опера Пловдив в съчетание с уникалните дадености на Античния театър привличат все повече чуждестранна публика и развиват международен оперен туризъм.  По традиция OPERA OPEN е част от Фестивалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и е сред акцентите в културната политика на община Пловдив.

„Поздравявам сърдечно екипа на Държавна опера Пловдив, защото фестивалът OPERA OPEN предефинира тенденциите в оперното и сценичното изкуство в страната. Всички иновации, с които се представя това изкуство – оперния театър,  се дължат на Опера Пловдив. И ние сме изключително щастливи, че държавните културни институти, с които Пловдив толкова много се гордее, са надминали отдавна националното ниво и бележат все нови  и нови висоти. Операта е огромен двигател за развитието на събитийния туризъм в Пловдив, а оттам и на културно-историческия туризъм“, каза по време на пресконференцията заместник-кметът Пламен Панов.

Доц. д-р Нина Найденова символично „предаде щафетата“ на новия директор на Опера Пловдив – маестро Диан Чобанов, като съобщи, че остава в организационния екип на фестивала.

„Каузата, свързана със 70 години Опера Пловдив и 10 години фестивал OPERA OPEN, са годините, които изчисляват амбицията и желанието на екипа ни Пловдив да е място за култура. Такъв е и слоганът тази година „Операта е тук!“. Защото тя е начин на живот, на мислене, на общуване чрез култура – с онази голяма метафора, с която искаме да направим живота тук по-смислен и по-пълен с оптимизъм. Ще виждате навсякъде „Операта е тук!“ – като смисъл и послание. „Операта е тук!“ – в своя град, в страната си, в сърцата на гражданите. Тук е, за да свърже минало и бъдеще с крехкото и убягващо Сега. Операта е тук – за да участва в пулса на града“, каза доц. д-р Нина Найденова.

Акцентите в програмата на OPERA OPEN 2024 бяха детайлно представени от Диан Чобанов и Лучано Ди Мартино.

„Каузата ни не е Опера Пловдив, а град Пловдив. Това издание на OPERA OPEN ще е най-доброто до сега. Очакваме рекорден брой публика. Участието на звезда от такъв ранг като световно признатата оперна дива Аида Гарифулина е комплимент за Пловдив. Специалното издание на OPERA OPEN през 2024 година включва две премиерни продукции с участието на международни артисти – операта „Кармен“ от Бизе и балета „Ромео и Жулиета“ от Прокофиев“, разказа маестро Диан Чобанов.

„Благодарение на подкрепата на община Пловдив, ще има голям гала –  концерт на 16 юни на открито, на площада, с участието на световния цигулар Васко Василев, с огромна сцена и озвучаване. Два часа градът ще бъде музика! Гала-концертът е подарък от община Пловдив и Опера Пловдив за хората на града. Ще се радваме, ако това стане традиция. А световната оперна прима, наша съгражданка и почетен гражданин на Пловдив – Соня Йончева посвещава своя концерт на 70 години Опера Пловдив. Той се организира изцяло от нейната фондация, а Държавна опера ще участва с оркестър, хор и хористи“, разказа още доц.д-р Нина Найденова.

„Пловдив е столицата на културата и тук се прави музика на световно ниво“, допълни артистичния директор Лучано Ди Мартино.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини