Омбудсманът на Пловдив е затрупан от сигнали за течове и наводнения в Капана

В най-скъпия пловдивски квартал – Капана, вече три години не могат да се справят с течовете. Омбудсманът на Пловдив Борислав Стаматов е затрупан от сигнали на граждани, които срещат неразбиране от институциите за наводнените им сутеренни помещения. Касае се за сгради, които са в топ центъра на Пловдив, и които са паметници на културата. Общественият посредник е алармиран за пореден теч с висок интензитет в къща на ул. „Загреб“ в арт квартал Капана. Стаматов заяви, че от 2020 г. се води активна кореспонденция с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на околната среда и водите, ВиК и Община Пловдив, но към момента казусът не е решен. Хората се притесняват, че обилното пълнене на избените помещения на тези сгради компрометира техните конструкции и след време може да възникнат аварийни ситуации, довеждащи до саморазрушаване. Все пак, наемател на заведение на ул. „Константин Стоилов“ в квартала, е инсталирал помпа за своя сметка, която изпомпва денонощно събиращата се вода и я изхвърля в уличната канализация, което е облекчило ситуацията. До момента течове има и на улиците „Абаджийска“ и „Железарска“, а собственици и ползватели на имоти в Капана организират подписка, с която ще се търси категоричната намеса на държавата в разрешаването на проблема. От […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Капана в Пловдив

В най-скъпия пловдивски квартал – Капана, вече три години не могат да се справят с течовете. Омбудсманът на Пловдив Борислав Стаматов е затрупан от сигнали на граждани, които срещат неразбиране от институциите за наводнените им сутеренни помещения. Касае се за сгради, които са в топ центъра на Пловдив, и които са паметници на културата.

Общественият посредник е алармиран за пореден теч с висок интензитет в къща на ул. „Загреб“ в арт квартал Капана. Стаматов заяви, че от 2020 г. се води активна кореспонденция с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на околната среда и водите, ВиК и Община Пловдив, но към момента казусът не е решен.

Хората се притесняват, че обилното пълнене на избените помещения на тези сгради компрометира техните конструкции и след време може да възникнат аварийни ситуации, довеждащи до саморазрушаване.

Все пак, наемател на заведение на ул. „Константин Стоилов“ в квартала, е инсталирал помпа за своя сметка, която изпомпва денонощно събиращата се вода и я изхвърля в уличната канализация, което е облекчило ситуацията. До момента течове има и на улиците „Абаджийска“ и „Железарска“, а собственици и ползватели на имоти в Капана организират подписка, с която ще се търси категоричната намеса на държавата в разрешаването на проблема.

От ВиК – Пловдив твърдят, че не са констатирали течове от тяхната водопроводна мрежа, и предполагат, че в мазетата избиват подпочвени води. От Асоциацията по ВиК са дали препоръка, че ако не бъдат установени други скрити водопроводни аварии в района, е нужно Община Пловдив да възложи хидрогеоложко проучване. Засега обаче липсва информация това да е направено.

Омбудсманът на Пловдив е изпратил писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройство Андрей Цеков за становище по казуса и даване на указания за трайно разрешаване на проблема.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив