Избори 2024

Водещи новини

Обявиха частично бедствено положение в община Карлово

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Наводнение в Карлово - Богдан - Каравелово - Слатина
Снимка: Фейсбук / Miroslava Kraeva

Частично бедствено положение в община Карлово обяви кметът на общината д-р Емил Кабаиванов. Бедственото положение е обявено за селата Богдан и Каравелово.

Основание за издаване на заповедта е високото ниво на водата в речните корита, преминаващи през селата. Решението е взето на основание чл. 48, ал. 3, т. 3 от Закона за защита при бедствия, който предвижда, че бедствено положение се обявява, когато „има опасност да се случи бедствие“. Комисия, назначена от кмета д-р Кабаиванов, излезе със становище, че повишеното ниво на водите е предпоставка за възникване на извънредна ситуация, която може да застраши имуществото на хората в двете села. В момента няма пряка заплаха за живота и здравето на населението, мярката е превантивна. За решението на кмета надлежно е информиран областният управител на област Пловдив – д-р Ангел Стоев.

След обявяването на частичното бедствено положение в с. Богдан и с. Каравелово администрацията на Община Карлово взе незабавни мерки за осигуряване на подходяща тежка техника, която да изгребе наноси и да укрепи речните корита.

Селата Богдан и Каравелово пострадаха тежко от наводненията на 2 септември 2022 г. Тогава също беше обявено частично бедствено положение, което продължи два месеца. През този период за преодоляване на последиците от наводненията на терен ежедневно работиха над 120 единици едро, средно и малогабаритна техника. От речните корита бяха изнесени над 3 млн. кубически метра наноси, но след дъждовете от последните седмици, водата донесе нови количества пясък и кал. Така проводимостта на речните корита, които бяха разчистени до дълбочина от 3 метра, беше намалена отново. В следващите дни тежка механизация ще изгребва новите наноси, за да се предотврати повторно наводнение в селата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив