Избори 2024

Водещи новини

Обследват дърветата в парк „Лаута“

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Парк Лаута
Снимка: Община Пловдив

Трети месец продължава обследването на дървесната растителност в парк „Лаута“, организирано от „Градини и паркове“. Според междинните резултати, подадени към момента, значителна част от дърветата са изсъхнали, страдат от заболявания или нападения от различни вредители.

Най-опасни са надвесените над алеите, пътеките за разходка и спорт, детските кътове и спортните съоръжения. Само през юни, вероятно при бури, са паднали и  десетки клони със свежа листна маса.

„Наличието на голям брой изсъхнали дървета се забелязва и с просто око. Заедно със стотици пловдивчани прочистихме тонове суха растителност при двете акции „Мисия Лаута“. Но това не подобрява общото състояние на лесопарка. Затова привлякохме утвърдени специалисти по лесозащита, които да обследват дърветата през целия им вегетационен период“, каза директорът на общинското предприятие Веселин Козарев.

При направения досега мониторинг, взетите от дърветата проби и последвалите изследвания в специализирана лаборатория са констатирани конкретни проблеми. По отделни брястове на различни места в парк „Лаута“ например са установени характерни белези за начално развитие на тъй наречената „холандска болест“, а по други са открити повреди по листата, причинени от имаго и ларви на брястовия листояд.

Яйца и имаго на дъбова листна дървеница са забелязани върху долния край на листата на летния дъб, обособен като малка група в източната част на парк „Лаута„. В долната част на короната на единични дървета гледичия пък е открито обезлистване по върховете на листата от листогризещи вредители.

Тъй като гората е разнородна – с около 10 основни и 20 съпътстващи дървесни вида, тя е сравнително устойчива при специфичните градски условия, смятат специалистите. Няма изцяло моногрупи от един вид с характерни видими белези, че страдат от определен вредител или гъбно заболяване.  При навременни и правилни мерки лесопарк Лаута може да бъде спасен.

Според обследващите е наложително незабавното създаване на експертна комисия за оглед и спешно изсичане на опасните дървета. Преобладаващите сред тях видове са акация, софора, ясенолистен явор, бряст, дъб и ясен, които са в основния скелет на гората, датиращ от 30-те години на миналия век. Сухите или заразени клони също трябва да бъдат премахнати, след което отрезите да се обработят със замазка. Предвид съществуващия на места надежден подраст, се препоръчва извършването на сечи в близък план, които да спомогнат за възстановяване на растителността.

„Обобщените резултати след приключване на обследването могат да станат отправна точка за изработване на цялостна концепция за стопанисването на този уникален по своите дадености парк, така че да е все по-привлекателен и за пловдивчани, и за гостите на града“, коментира директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

Информация

Категории

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив