Избори 2024

Водещи новини

Общинският съвет гласува изграждането на трамваен транспорт като част от ПИРО

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Трамвай - градски транспорт

Изграждането на трамваен транспорт заложи в Плана за интегрирано развитие на Пловдив (ПИРО) за периода от 2021 до 20017 година Общинският съвет на града. Предложението дойде от независимия общинския съветник Слави Георгиев и се прие с 43 гласа „за“.  По думите му, този вид транспорт е много по-ефективен от градска железница.

Изненадващо, по време на дебатите по точката отцепилите се от партията на Корнелия Нинова пловдивски социалисти от „Алтернатива за Пловдив“ предложиха градската железница, проектът за която вече е в ход и вчера на среща в областна управа даже бяха определени спирките на влаковете от първия етап на проекта, да отпадне от Плана за интегрираното развитие на Пловдив.

„Това няма да облекчи трафика в града“, мотивира се Николай Радев от групата съветници.

Добромира Костова от ДБ изрази огромното си недоумение от предложението на „Алтернатива за Пловдив“ и заяви, че изграждането на градската железница е от изключителна важност за Пловдив и съседните общини, които ще бъдат свързани чрез железницата, а на втория етап от проекта се предвижда и свързаност на влаковете в града.

Кметът Здравко Димитров също взе отношение по темата, като подкрепи думите на Костова и важността на градската железница.

По време на дебатите съветничката от ДБ предложи Зоокъта да бъде преименуван на „Парк Гребна база”. Тя подчерта, че не е задължително зоологическата градина да е ситуирана на Гребната база, каквито са нагласите на част от обществеността в града, както и да се вземе под внимание факта, че животните трябва да живеят в естествена среда, а не в остаряли, допотопни клетки. Преименуването не се прие, но кметът взе веднага думата да подкрепи довършването на зоопарка.

„За 10 минути два пъти съм съгласен с г-жа Костов, това е чудо. Винаги сме били за това Пловдив да има зоологическа градина“, заяви Димитров.

В зала имаше и предложение в ПИРО да бъдат включени и стадионите на Пловдив, което обаче не беше прието.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив