Избори 2024

Водещи новини

Община Пловдив подари на японския град Окаяма бюст-паметник на Христо Ботев

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Христо Ботев - Окаяма
Снимка: община Пловдив

Официално бе открит бюст-паметникът на Христо Ботев, който Община Пловдив дари на Окаяма. Поводът е 50-годишнината от побратимяването на двата града.

Паметникът е разположен в един от най-красивите паркове на японския град. Стотици души отпразнуваха неговото откриване и се включиха в съпътстващите събития по случай годишнината от побратимяването.

В церемонията по откриването на монумента участие взеха кметът на Окаяма Масао Омори, посланикът на Република България в Япония Мариета Арабаджиева, председателят на общинския съвет в Окаяма и председателят на Асоциацията за приятелство Окаяма-Пловдив.

В словото си кметът Масао Омори благодари на Община Пловдив и изрази увереност, че откриването на паметника ще задълбочи връзката между двата града още повече.

„Пловдив е шестият най-стар град в света и има богата култура. Хората са много приятелски настроени, така че ако все още не сте били там, определено трябва да го посетите“, подчертава още в речта си Омори.

По повод празника кметът Здравко Димитров изпрати специално видеообръщение до Окаяма, в което отправя своите поздравления.

„Христо Ботев е един от най-големите герои на България. Името му предизвиква у всеки българин чувство на гордост и признателност. Дори 146 години след неговата гибел ние продължаваме да пазим името му в сърцата си и да помним неговото героично дело. Надявам се, че жителите на Окаяма ще оценят паметника и често ще се спират пред него, за да научат повече за славната българска история“, се споменава в словото на градоначалника.

По време на откриването на бюст-паметника гостите на събитието имаха възможността да опитат ястия от българската кухня и да се докоснат до културата на страната чрез изпълнение на български народни танци. Ученици от Езикова гимназия “Иван Вазов” пък създадоха специално видео по повод церемонията, в което правят кратка презентация на Пловдив и разказват за живота на Христо Ботев.

Бюст-паметникът, който е дело на скулптора Свилен Костадинов, е копие на този в Цар Симеоновата градина. През 2019 г. делегация от Окаяма е на официално посещение в Пловдив и остава силно впечатлена от монумента на Христо Ботев. Те пожелават да разположат подобен в един от своите градски паркове, който да напомня за топлите приятелски отношения между побратимените градове. Същият  е и смисълът на статуята на героя от японския фолклор Момотаро в Цар Симеоновата градина, която Окаяма подарява на Пловдив по повод 20-годишнината от побратимяването ни.

Половинвековната годишнина Пловдив и Окаяма честваха с редица събития. През лятото на Римския стадион беше открита изложба под надслов „Окаяма: непозната – опозната“, а в ДК „Борис Христов“ се проведоха беседи и работилници по икебана за деца и за възрастни. В Окаяма отбелязаха важната годишнина с кулинарен фестивал с българска тематика и изложба със снимки от Пловдив.

Пловдив и Окаяма имат близки двустранни отношения от 1972 г., когато е подписано официално споразумение за побратимяване между двете общини. Оттогава датират топлите приятелски отношения, развиват се взаимноизгодни партньорски връзки, работи се по общи проекти, един от които е ежегодният обмен на ученици от езиковите гимназии.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив