Нови 32 чинара бяха засадени в зелената пешеходна алея на бул. „Руски“

Нови 32 чинара бяха засадени в зелената пешеходна алея на бул. „Руски“, която разделя двете пътни платна между кръстовищата с ул. „Преслав“ и ул. „Гладстон“. Заедно с работници от „Градини и паркове“ в акцията се включиха директорът на общинското предприятие Веселин Козарев и заместник-кметът на район „Централен“ Гергана Златкова. „Поне още толкова млади дървета предстои да посадим напролет и в другата част на алеята – към колелото при Централна гара“, увери Козарев. Той напомни, че преди 30 години, именно заради озеленяването и най-вече заради чинарите, булевардът е обявен за паметник на градинско-парковото изкуство. Оформянето на „Руски“ е започнало през 1929 г, а само две години по-късно – през 1931-ва, по него са засадени стотици чинари. Според редовните експертни обследвания голям брой от над 90-годишните дървета са в риск. Една от основните причини за това е голямата реконструкция на булеварда отпреди няколко години, когато при изкопните работи беше наранена кореновата им система. „От тогава до сега правим всичко възможно да запазим чинарите. Редовни са санитарните резитби за олекотяване на короните, но има дървета, които въпреки усилията ни съхнат и боледуват. За да запазим автентичния облик на „Руски“, своевременно засаждаме млади дървета“, каза Козарев. Според него всяко ново градоустройствено решение трябва да […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Нови 32 чинара бяха засадени в зелената пешеходна алея на бул. "Руски"

Нови 32 чинара бяха засадени в зелената пешеходна алея на бул. „Руски“, която разделя двете пътни платна между кръстовищата с ул. „Преслав“ и ул. „Гладстон“. Заедно с работници от „Градини и паркове“ в акцията се включиха директорът на общинското предприятие Веселин Козарев и заместник-кметът на район „Централен“ Гергана Златкова.

„Поне още толкова млади дървета предстои да посадим напролет и в другата част на алеята – към колелото при Централна гара“, увери Козарев.

Той напомни, че преди 30 години, именно заради озеленяването и най-вече заради чинарите, булевардът е обявен за паметник на градинско-парковото изкуство. Оформянето на „Руски“ е започнало през 1929 г, а само две години по-късно – през 1931-ва, по него са засадени стотици чинари.

Според редовните експертни обследвания голям брой от над 90-годишните дървета са в риск. Една от основните причини за това е голямата реконструкция на булеварда отпреди няколко години, когато при изкопните работи беше наранена кореновата им система.

„От тогава до сега правим всичко възможно да запазим чинарите. Редовни са санитарните резитби за олекотяване на короните, но има дървета, които въпреки усилията ни съхнат и боледуват. За да запазим автентичния облик на „Руски“, своевременно засаждаме млади дървета“, каза Козарев.

Според него всяко ново градоустройствено решение трябва да е съобразено и добре съчетано със съществуващата зелена среда, особено в случаите, когато тя представлява и историческо наследство. Като пример посочи, че засадените още в началото на ХХ  век чинари по ул. „Иван Вазов“ са в по-добро състояние, отколкото тези по „Руски“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив