Избори 2024

Водещи новини

Настъпи сезонът на респираторните вируси, нараства броя на изследванията за COVID-19

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Доц д-р Мария Атанасова - Лабораторията по вирусология при УМБАЛ Свети Георги в Пловдив

Настъпи сезонът на респираторните вируси, очаква се у нас да влезе и новият подвариант на Омикрон – „Пирола“ (или ВА.2.86), регистриран досега в над 20 държави. “Отчитаме нарастване броя на изследванията за COVID-19, съответно расте и броят на позитивните резултати”, казва началникът на Лабораторията по вирусология при УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив доц. д-р Мария Атанасова.

Лабораторията постоянно следи, събира и изпраща до НЦЗПБ-София пациентски проби за изследване на нови варианти на COVID-19. Медиците допускат, че „Пирола“ може да предизвика осезаема епидемична вълна, вероятно през ноември, а в края на януари у нас обичайно се наблюдава и пик на грипа.

Симптомите на инфекцията, която ВА.2.86 причинява, остават същите: висока температура, възпалено болезнено гърло, главоболие, мускулни и ставни болки, хрема, кашлица, отпадналост. Промените в обонянието и вкуса не са задължителни. Не са докладвани към момента и смъртни случаи.

“Съществува въпросът доколко преболедували и ваксинирани са защитени от новия подвариант. Но тъй като много хора вече са прекарали ковид, някои дори 2-3 пъти, а други си поставиха ваксини, счита се, че вече има създадена значителна имунна прослойка в обществото, която ще е по-устойчива и на ВА.2.86”, казва доц. Атанасова.

Най-защитени ще бъдат онези, които са преболедували сравнително скоро, до 1 година, от предишни подварианти на Омикрон и ваксинираните с адаптирана за Омикрон ваксина. Както и досега, рискови групи да се разболеят по-тежко са много възрастните хора, тези със сериозни заболявания на сърдечно-съдовата и/или дихателната система, диабетиците и лицата с подтиснат имунитет.

При подвариант ВА.2.86, ако антигенният тест се направи твърде рано в хода на заболяването, може да се получи фалшиво-отрицателен резултат, поради все още малкото количество вирусен антиген в секрета. “По-чувствителен е PCR методът. Лабораторията ни е оборудвана с автоматизирана PCR апаратура, с която работи отлично подготвен екип. Разполагаме и с модифициран вариант на PCR (и съответният апарат), който силно съкращава процедурата и резултатите се получават в рамките на 20 минути. Особено е подходящ за пациенти, които искат за кратко време да получат надеждна диагностика. И с двата варианта на метода получаваме прецизни резултати”, казва още доц. Атанасова.

„Следва да се напомни, че всеки зимен сезон обичайно циркулират и други респираторни вируси и ранната им диагностика е важна за навременно и адекватно лечение. В нашата Вирусологична лаборатория извършваме с бързи антигенни тестове и с PCR метод изследвания освен за COVID-19, също и за грипни вируси типове А и В, респираторно-синцитиален вирус и аденовируси, като диагностичните ни възможности непрекъснато се разширяват“, заяви доц. Атанасова.

За отбелязване е, че бъдещето принадлежи на молекулярно-генетичните методи (като мултиплексния PCR), които са на път да станат водещи в диагностиката на респираторните инфекции, позволявайки само в една пациентска проба да бъдат идентифицирани широк спектър вирусни, бактериални и гъбични патогени.

Лабораторията по вирусология като част от структурата на УМБАЛ „Св. Георги“ ЕАД, Пловдив е напълно достъпна и отворена за всички външни лица. Желаещите да се изследват могат да бъдат насочени от личен лекар, от инфекционист, пулмолог или друг специалист, но могат да дойдат и по собствено желание. В обстановка на подем на COVID-19, особено важно за избягване на фалшиво-отрицателни резултати е да се вземе правилно и в достатъчно количество носогърлен секрет от пациента – манипулация, която е най-добре да се извърши от опитен лабораторен персонал. Преди и след провеждане на даден тест, интересуващите се от вирусологични изследвания могат да разчитат на подробна консултация от специалист-вирусолог.

Вирусологична лаборатория се намира на бул. „Пещерско шосе“ №66, до Клиниката по инфекциозни болести. Работното време е всеки делничен ден от 7.00 до 14.00 часа. Допълнителна информация за всички останали изследвания, провеждани в лабораторията, може да се получи на служебен телефон: 0882 93 17 36, както и от сайта на университетската болница www.unihosp.com.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив