Избори 2024

Водещи новини

Над 150 участници се събират в Пловдив на конференция Спорт за здрава планета

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Над 150 участници се събират в Пловдив на конференция Спорт за здрава планета

Конференцията “Спорт за здрава планета” ще събере над 150 български и международни участници и 20+ гост-лектори и експерти по темата “Зелен и устойчив спорт” в Пловдив за дискусия, посветена на изграждането на устойчиво бъдеще чрез спорт.

Събитието ще се проведе на 26-ти април в Дом на културата “Борис Христов”, организатор е сдружение BG Бъди активен. Партньор е отдел “Култура, археология и културно наследство” на Община Пловдив. Форумът има за цел да насърчи диалога и сътрудничеството между експерти в сферата на околната среда, градското планиране и спорта, в съответствие на целите на ЕС за екологичната устойчивост в България и  региона. Сред гост лекторите са представители на бизнеса, местното управление – в сектор образование, спорт и екология, представители на български и международни спортни федерации, спортни професионалисти и зелени експерти.

Участниците на конференцията „Спорт за здрава планета“ ще имат възможност да се включат в диалог относно последните тенденции в устойчивите спортни практики.

„Спортът е изключително мощен инструмент за социална промяна. Той  може да играе ключова роля в насърчаването на устойчивост и екологична отговорност.  С него можем да вдъхновим и мобилизираме различни общности да се обединят в името на по-добро бъдеще. Конференцията „Спорт за здрава планета“ подчертава необходимостта от интегриране на зелени практики в спортните дейности и събития. Нека не забравяме, че истинската победа идва не от спечелването на медали и титли, но и от защитата на нашата планета за бъдещите поколения.” коментира Ласка Ненова, основател на сдружение БГ Бъди активен.

Участниците ще имат възможност да почерпят идеи, опит и знания от експерти и лидери в сферата на спорта и екологията на национално и международно ниво. Конференцията ще демонстрира възможностите за вплитането на устойчиви практики в спорта за справянето с екологичните предизвикателства.

“Отправям покана към  всички представители на спортни федерации, клубове, фитнеси, еколози, учени и активисти да се присъединят към нас на 26-ти април и да бъдат част от „Спорт за здрава планета. Думата „култура“ произлиза от латинската дума “cultura”, която означава „грижа се, пазя”. Именно за това аз виждам силна връзка между културата и спорта – спортът може и трябва да ни учи на култура и отношение към средата около нас. Нека се обединим в една обща цел – да направим спорта движеща сила към по-зелен свят”, призовава Пламен Панов, заместник-кмет по „Култура, археология и туризъм“ на Община Пловдив.

Една от най-важните теми, която ще се дискутира по време на конференцията „Спорт за здрава планета“, ще бъде именно използването на спорта като инструмент и платформа за повишаване на осведомеността относно критичните екологични предизвикателства и насърчаване на здравословен, устойчив начин на живот. Организаторите информират, че достъпът до събитието ще е свободен, но е необходима предварителна регистрация на страницата на събитието, където можете да откриете и пълната програма и лекторите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив