Избори 2024

Водещи новини

Министър Богдан Богданов представи визия за развитието на Панаира пред Общинския съвет

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Министърът на икономиката и индустрият Богдан Богданов на сесия на Общинския съвет на Пловдив

Икономическият министър Богдан Богданов представи визия за развитието на Панаира пред Общинския съвет в Пловдив

Бъдещето на Пловдивския Панаир е от основно значение за българската държава и индустрия, като всички, които имат конструктивни предложения за него, трябва да се включат в този диалог. Държавата ще участва дейно в този диалог заедно с всички, които имат връзка с него, трябва да се изгради добра стратегия, която да привлече международни изложители, като се обърне внимание на високотехнологичния сегмент. Това съобщи министър Богдан Богданов, който днес представи визията на министерството на сесия на Общинския съвет в Пловдив.

По думите му Пловдивският панаир трябва да разшири международното си присъствие чрез изграждане на международни партньорства. Част от заложените в документа мерки са свързани с привличане на световни икономически форуми, на ключови индустрии като кръговата икономика и възобновяемите енергийни източници, организиране на ежегодни конференции за технологии, изграждане на изложбен музей, онлайн събития и платформи, организиране на фестивали.

„Темата днес не е собствеността на Пловдивския панаир, тя се решава на друго място – в съда. Трябва да направим така, че с общи усилия той да просъществува и да стане притегателен център за индустрията, независимо дали е под формата на публично-частно партньорство, дали е изцяло държавен. По-големият въпрос е да се направи така, че да се върне облика му и той отново да е врата за българската индустрия и промишленост“, посочи той.

„За нас е важно Пловдивският панаир да работи и докато нямаме диалог между различните акционери, това няма как да се случи“, каза министърът. Той беше категоричен, че ще коментира с абсолютно всички бъдещето на Пловдивския панаир, с всеки който има идеи и е склонен да ги сподели, но министерството няма да се откаже да защитава интереса на държавата. „Делата, които се водят са с много ясен фокус, акциите които са предоставени на община Варна да бъдат върнати на държавата, да не бъдат апортирани. За нас двата процеса ще вървят паралелно.“, обяви министър Богдан Богданов.

По думите му Министерството на икономиката през годините е било наблюдател и сега държавата трябва да влезе в ролята си, защото развитието на такъв актив е свързано с ключови приоритети на държавата.

Богдан Богданов подчерта, че дружеството се управлява неефективно и даде пример с панаира в Солун. „Той е два пъти по-малко по площ от пловдивския, но през миналата година е привлякъл над 1500 изложители и над 210 000 посетители. В същото време на Есенния технически панаир в Пловдив, който е най-мащабното изложение, е имало 200 изложители и 15 000 посетители“, посочи Богдан Богданов.

Министърът заяви още, че при първа възможност ще инициира дискусия и с Община Варна. „Настояваме акциите да бъдат върнати, каквото решение има Общинският съвет, но не е изпълнил“, уточни Богдан Богданов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив