Избори 2024

Водещи новини

Летището в Пловдив прие първи полет по новата авиолиния от Манчестър

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Летището в Пловдив прие първи полет по новата авиолиния от Манчестър

Областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев присъства на официалната церемония старта на новата авиолиния от Манчестър до Пловдив. Тя се състоя днес на Летище „Пловдив“ точно преди кацането на първите 175 пътници от Великобритания. На официалната церемония присъстваха също кметът на Пловдив Костадин Димитров и кметовете на Чепеларе – Боран Хаджиев,  на Кричим – Атанас Калчев и на Смолян – Николай Мелемов.

Областният управител Илия Зюмбилев обеща подкрепа за летището от страна на държавата, защото то е важно за развитие на индустрията и туризма в целия Южен централен район. Той заяви, че в тази връзка през януари ще се срещне с представителите на Фонда за развитие на летището, за да обсъдят проблемите и да поискат помощ от правителството.

“Самолетът кацна на 90% пълен капацитет и с толкова ще излети в обратна посока. Капацитетът на летището е 1 милион пътници годишно. До момента имаме 230 хиляди пътници за последната година и работим в насока да го увеличим”, заяви председателят на Съвета на директорите на летище Пловдив Дойчин Ангелов. Той припомни, че за откриване на нови авиолинии са необходими стимули и облекчения за авиокомпаниите и каза, че последната година единствено общините Чепеларе и Хисаря са платили своите вноски във Фонда.

“Ще внеса предложение до Общинския съвет община Пловдив да внесе вноската си като член на Фонда за развитие на летище Пловдив, за да подкрепим усилията за разкриването на нови авиолинии”, каза кметът на Пловдив Костадин Димитров. Очаква се това да направят и другите общини, които са членове на Фонда за развитие на летището.

Този месец се открива и зимната чартърна програма с полети от Белфаст, Анталия и Измир, които ще превозват туристи за българските зимни курорти.

Броят на полетите за последната една година е чувствително увеличен, като в момента Фондът за развитие на летище Пловдив преговаря за разкриване на нови линии до градове в Германия и атрактивни дестинации до Италия и Испания.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив