Избори 2024

Водещи новини

Концертът „Младите звезди на България“ предизвика истински фурор в Париж

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Концертът "Младите звезди на България" предизвика истински фурор в Париж

Брилянтно музициране, прекрасен концерт в препълнената зала на величествената Американска църква в Париж, в която 400 човека определиха като истински триумф Новогодишния концерт „Mладите звезди на България“, който се състоя на 7 януари 2023 г в сърцето на Париж. Това са само малка част от отзивите за събитието, организирано от Асоциацията за културен обмен „Art gallery Constantin“ на д-р Елена Радева – Николова и нейния съпруг д-р Константин Николов – семейство български лекари, практикуващи във Франция от повече от 20 години, които паралелно с това работят за културния обмен между държавите в Европа и асоцияция Artavenir , представлявано от Йорданка Костадинова.

В „Mладите звезди на България“ участваха: Никол Самарева – арфа, Николай Маринов – пиано, Биляна Динкова – пиано, Ренцо Ставрев – цигулка, Кристияна Стоянова – китара, Мартин Николов – китара. Водеща бе актрисата Анна Танчева. Програмата включваше произведения на Бах, Шопен, Дебюси, Рахманинов, Родриго, Турина, Дюплеси. Концертът бе посветен на светлите Новогодишни празници, Йордановден, Ивановден, както и на френския Epiphanie.

Сред официалните гости бяха временно управляващият посолството на Република България в Париж г-н Асен Кръстев и съпругата му, Ралица Базайтова- главен експерт в дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ на Министерство на културата,  Камелия Трибулен-Конакчиева – директор и съосновател на българското училище „Кирил и Методий“ в Париж и учители, родителите на Никол Самарева и родителите на Ренцо Ставрев, както и българският свещеник Иван Карагеоргиев със семейството си.

Американската църква в Париж е първата американска църква, създадена извън Съединените щати. Създадена е през 1814 г.,  сегашната сграда се намира на 65, Quai d’Orsay, в 7-ми район. Построена е през 1931г. и се намира близо до българското посолство. Тя се отличава с величествена архитектура и разполага с прекрасни пиана. Това е третия концерт, който Асоциацията за културен обмен „Art gallery Constantin“ организира на това изключително въздействащо място.

Младите звезди на България! Стоят на високо – светят на далеко! Никол Самарева, Мартин Николов, Кристияна Стоянова, Биляна Динкова, Ренцо Ставрев, Николай Маринов – брилянтни просто! Разплакаха ме! А истинските педагози тръпнат от вълнение и гордост от успехите на учениците си. Не само. Те живеят чрез тях, и в тях десетилетия и векове, а връзката между учителя и ученика е свещена и силна, вдъхновение и светъл пример за много животи и за много души. За всички, които стоят гордо зад гърба на учениците си и не скъпят време и сили за тях, и за всички, които “трептяха” на телефона и на хиляди километри вчера – ПОКЛОН! Г-жа Кохи Андонян, проф. Борислава Танева, проф. Стела Митева -Динкова, г-жа Нели Попова – Коева, г-жа Светлана Косева и още, и още..“, написа след концерта думи на благодарност д-р Елена Радева – Николова.

Приемам всички точно изречени думи и прекрасни пожелания с дълбока благодарност! Не са много хората, които отделят от себе си – времето, енергията, средствата в името на децата и техния талант, в името на това да служат на изкуството по безкористен начин. Вие – Елена Радева-Николова и Йорданка Костадинова сте велики, защото не само дарявате, но и извисявате тези деца, променяте тяхната визия за света и за това към какво трябва да се стремят или с други думи променяте техния живот по най-красивия начин! Да ви се връщат изобилно всички добрини! Бъдете здрави и продължавайте напред!“, написа в отговор проф. д-р Стела Митева-Динкова.

Припомняме, че трима от участниците в концерта „Mладите звезди на България“ – Николай Маринов, Биляна Динкова и Ренцо Ставрев са пловдивчани. Пловдив е родното място и на организаторите от Асоциацията за културен обмен „Art gallery Constantin“ – д-р Елена Радева – Николова и нейния съпруг д-р Константин Николов, както и на водещата – живеещата във Франция актриса Анна Танчева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив