Избори 2024

Водещи новини

Концерти, паради на мажоретки и духови оркестри, флашмоб и циркови изпълнения в последните два дни на 6Fest в Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Фестивал 6Fest
Снимка: Община Пловдив

Дванадесетото издание на Фестивала за улични изкуства 6Fest в Пловдив продължава до събота – 1 октомври, когато е кулминацията на програмата. Днешният 30 септември е посветен специално на групите, а мястото е сцена “Ядрото” в Капана.

В 18:00 ч. фестивалът започва с Le’Push. Иван Лазаров и Момчил Атанасов свирят заедно още от училище. Те са родом от Добрич и завършват висшето си образование в АМТИИ – Пловдив. Под името Le’ Push се подвизават от 2017 г. В момента групата работи по втория си студиен албум. На 6Fest ще бъдат заедно с известния на пловдивската публика перкусионист Боян Тодоров (Пуфи) и ще представят акустично своята музика.

В 19:00 ч. на сцената излиза група “Таралеща”. Димитър (Митко) Таралежков е български режисьор и музикант, бард. Завършва „Кино и телевизионна режисура“ в „Нов български университет“. Част е от независимата режисьорска група „Бидон филм“, заедно с Олег Константинов и Никола Бошнаков. Но Таралежков е и поет с китара. Първоначално изпълнява песните си самостоятелно, а в момента концертира заедно с групата си “Таралеща”.

Най-много събития на 6Fest ще се случат на 1 октомври, когато отбелязваме Световния ден на музиката.

На Лапидариума на ул. “Витоша” в Стария град от 11:00 ч. бароковият ансамбъл “Collegium Ritornello” ще изнесе класически концерт със забравени и рядко изпълнявани автори и произведения от епохата на Барока. “Collegium Ritornello” е основан през 2019 г. и включва настоящи и бивши възпитаници на НУМТИ “Добрин Петков” – Пловдив.

В програмата си на 1 октомври 6Fest включва и няколко парадни прояви, традиционна част от уличния фестивал през годините.

В 17:00 ч. от площад “Централен” по Главната в посока Джумая Джамия ще тръгне парадът на музиканти и мажоретки от Представителен младежки духов оркестър с мажоретен състав “Димитър Мечев” – Велинград, част от Народно читалище „Отец Паисий – 1893”. Оркестърът е сформиран през 1965 г. от Димитър Мечев, а по-късно през 1978 г. по негова инициатива е създаден и първият мажоретен състав в България.

Пловдивският цирков артист и музикант Дарио Табаков с артистичен псевдоним Dario Bulgario ще направи дефиле-концерт на кокили от 18:00 ч. по ул. “Райко Даскалов” в участъка от Джумая Джамия до подлеза при бул. “Шести септември”. Дарио е основател на цирковата формация “Combino Project”, участвала със събития в предишните издания на 6Fest.

В последното събитие от 6Fest посетителите на Капана между 19 и 20 ч. ще станат свидетели на изненадващи джаз флашмобове с участието на Венелин Георгиев,  Иван Мелин и Ценко Мелин от Марица брас бенд. Оркестърът е създаден през 2015 г. от саксофониста Венелин Георгиев. Запомнящо се е участието им в откриването на Европейска столица на културата през 2019 г. в италианския град Матера.

Входът за всички събития е свободен. Изданието е част от Културния календар на Пловдив и се провежда с подкрепата на Община Пловдив и Национален фонд „Култура“. За първи път 6Fest e част и от Есенен салон на изкуствата Пловдив 2022.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив