Избори 2024

Водещи новини

Кметът Костадин Димитров се срещна с посланика на Франция Н. Пр. Жоел Мейер

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Кметът Костадин Димитров се срещна с посланика на Франция Н. Пр. Жоел Мейер

Кметът Костадин Димитров прие днес посланика на Франция Н. Пр. Жоел Мейер. Негово Превъзходителство бе придружаван от директора на Френския институт у нас Люк Леви и Жером Кел, политически и медиен съветник. На срещата присъстваше и заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

Кметът изрази радостта си от привличането в Пловдив на най-големия международен франкофонски фестивал „Франкофоли“. Костадин Димитров подчерта, че първото издание на събитието за представяне на съвременна френска култура зарадва хиляди почитатели и се очаква тази година да е още по-грандиозно.

Н. Пр. посочи, че е впечатлен от богатството на културните връзки между Пловдив и Франция, като акцентира на отличните резултати по френски език на учениците на двете пловдивски училища ЕГ „Иван Вазов“ и ФЕГ „Антоан дьо Сент-Екзюпери“, както и на успехите на архитектурното училище „Екол дьо Шайо“.

Посланик Мейер припомни, че първият балон в Пловдив е бил издигнат през 1892 г. от французина Йожен Годар, като е излетял от мястото на тогавашния Френски колеж и се е приземил там, където в момента се намира френското предприятие „Латекоер“.

Негово превъзходителство изрази желание за заздравяване на културния обмен между Пловдив и Франция чрез множество инициативи, сред които побратимяване на Града на тепетата с френски град, провеждането на културни фестивали и включването на пловдивския център в мрежа с други европейски градове.

Заместник-кметът по култура Пламен Панов обясни, че Община Пловдив разполага с готов проект за реставрацията на къща „Ламартин“.

„Има съгласуван проект, който в момента очаква одобрение за финансиране от държавата. Той включва адаптация на сградата в резиденция за пътуващи артисти, музиканти, художници и хора на изкуството“, посочи Панов.

Директорът на Френския културен институт в България Люк Леви изрази готовност за  сътрудничество след реставрацията на емблематичната сграда.

„Бях информиран за проекта къща „Ламартин“ да стане резиденция за пътуващи творци. Ние сме силно заинтересовани от трайно партньорство в бъдеще. Френският културен институт създаде мрежа от подобни места, така че желаем да присъединим къща „Ламартин“ към нея“, добави Люк Леви.

По думите му Пловдив е „истинска столица на културата“. Той набеляза и някои от проектите, които ще се случат с участието на Френския културен институт през следващата година –  двудневна среща на творци през юни и гостуването на френски фотографи през октомври.

„Много съм впечатлен от богатото културно наследство на Пловдив. Имам силно желание да заздравим културните връзки. Ще се радвам да си партнираме и да организирате участието на известни музиканти и артисти по време на тези двудневни срещи“, добави Люк Леви.

Пламен Панов изказа признателност за ползотворното партньорство.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив