Избори 2024

Водещи новини

Класическото трио „Crisostomo“ с 2 концерта в Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Класическото трио Crisostomo с 2 концерта в Пловдив

Начално училище „Христо Ботев“ – Пловдив в партньорство с АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ организира два концерта с класическа музика на инструментално Трио „Crisostomo“.  Те са част от проекта „От живата музика – към знанията за нея“, който е финансиран от община Пловдив по Компонент 3 „Гражданска активност“ и е част от Културния календар на града за 2023 година.

Реализирането на този проект ще постави начало в създаването на STEM среда в училището и ще е в помощ на учениците при усвояване на знания в директен контакт и интеракция с артистите. Насочен е към ученици и студенти и цели да предизвика активен контакт с музикалното изкуство чрез провокиране на художествено – естетическата и емоционална култура на подрастващите, както  и да създаде у тях потребност от общуване с класическата музика.

Концертите на „Crisostomo“ ще се състоят  на 4 май в двете образователни институции – откритата сцена в двора на училището от 13.00 ч. и концертната зала на Академията от 17:30 ч. Входът е свободен и могат да присъстват както деца и студенти, така и техни приятели, родители и граждани.

В състава на трио „Crisostomo“ участват двама чужденци и една българка: Крешимир Мармилич – цигулка, Матия Щайцер  – виолончело и Габриела Гарсия – арфа.

Крешимир Мармилич  е роден е в гр. Загреб, Хърватия. Там завършва Музикална Академия при проф. Тамара Смирнова. Усъвършенства се при проф. Хенрих Ковалски. Изявява се като солист в Словения, Австрия, Швейцария, Германия и Испания. Води емисии по хърватстака телевизия за хърватски композитори. Основател и ръководител на квартет „Каденца“ и други камерни формации за изпълнение на класическа музика.

Матия Щайцер също е роден  в гр. Загреб.. Учил е при проф. Цифари. Завършва Консерватория в Брюксел при проф. Баерт, проф. ван Дорн и проф. Жандрон. Работи в симфоничния оркестър на Белгийското радио и телевизия, Опера „Моне“, Операта в Гент, Белгия, Националната опера в гр. Загреб. Свирил е в различни камерни формации. Има и изяви като солист в Италия, Австрия, Швейцария, Белгия, Германия и др.

Габриела Гарсия е българската участничка в трио „Crisostomo“.  Родена във Варна. Учила е музика в Белгия и в „Екол Нормал“ в Париж, Франция. Работила е в Операта в гр. Русе. Изявявала се е като солист и в камерни състави в Белгия, Нидерландия, Люксембург, Франция и Италия. Работи в Държавна опера – Пловдив. От 2019 г. преподава арфа в „Арфа – център“ в Брюксел. През 2021 г. получава „Кристална лира“ в категория камерна музика.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив