Избори 2024

Водещи новини

Испанското посолство представя в Пловдив фотографска изложба

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Испанското посолство представя в Пловдив фотографска изложба

Посолството на Кралство Испания в София представя в Пловдив фотографската изложба „Испания и България. Заедно в Европейския Съюз“. Тя е подготвена в рамките на испанското председателството на Съвета на Европейския съюз. С нея Испанското посолство в София закри културната си програма за председателството. Експозицията беше изложена в залата на Държавната агенция „Архиви“ в София през втората половина на месец декември 2023г.

Откриването в Пловдив е на 7 февруари 2024г. в 12.00 часа в Дом на културата „Борис Христов“. Изложбата може да бъде разгледана до 23 февруари.

Експозицията се осъществява в сътрудничество с Държавната агенция „Архиви“, Българската телеграфна агенция (БTA), предоставила по-голямата част от архивните кадри. Фотографии са осигурени също и от Народното събрание, Президентството, Министерския съвет и Министерството на отбраната на Република България.

Домакин и съорганизатор в град Пловдив е отдел „Култура и културно наследство“ на община Пловдив, Дом на културата „Борис Христов“.

Изложбата представя моменти от общия път, извървян от двете страни в рамките на Европейския съюз. Тя включва над 60 снимки, запечатали събития от двустранните отношения и културния обмен от 1989 до 2023 г. Сред фотосите могат да бъдат видени архивни кадри от срещи на върха, официални посещения, важни моменти от предприсъединителния процес на България към ЕС, моменти на скръб и радост за двете страни, спортни успехи и културни отличия, любопитни моменти от живота на българските и испанските учени, съседи на Антарктида. Експозицията цитира в десетина панà мисли на 32-ма представители на културния, научния, обществения и политическия живот в България, свързани професионално и емоционално с Испания. В тях те споделят защо обичат страната, нейния език и култура.

Изложбата е разделена на три периода:

Първи период. 1989-2007: Предприсъединителния период на демократична България – от първото испанско председателство на Съвета на ЕС до приемането на България в ЕС;

Втори период. 2007-2018: Двете страни като членки на ЕС до първото българско председателство на Съвета на ЕС;

Трети период. 2018-2023: Най-новите кадри от първото българско председателство до последното (пето) испанско председателство на Съвета на ЕС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив