Хор Евмолпея с подарък за пловдивчани за Великден през Великата седмица

В тези дни на светлина и обновление, за най-пъстрия и жизнерадостен празник, в най-значимите дни на християнския календар Детско-девическа хорова формация „Евмолпея“ при ЦПЛР-ОДК – Пловдив, за пореден път ще почетат Светлостта на празника със самостоятелен концерт. Той е включен във Великденската програма на Община Пловдив и ще се състои на Велики вторник 30 април от 19:00ч. Концертът е под патронажа на г-н Костадин Димитров – кмет на град Пловдив. За своите почти две десетилетия хор „Евмолпея“ се наложи като устойчива хорова институция, един от най-вълнуващите и талантливи творчески състави в града и в страната, който е проводник на красивата хорова музика. И този път те ще поднесат на публиката си богато творческо изживяване в Иконната зала към Градска художествена галерия на ул. „Съборна“ 22. Тя е специално проектирана за такава и открита преди 50 години след дълга подготовка. Изградена е до възрожденския храм „Св. Св. Константин и Елена“. В нея са експонирани най-добрите образци на иконното изкуство от пловдивския край и Южна България от XV до края на XIX в. В празничните дни певиците от хор „Евмолпея“ отново ще внесат с изпълненията си пролет, надежда, радост и хармония. Публиката ще чуе избрани песни, обичани и от знакови изпълнения интерпретирани от младите таланти. Ще […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Хор Евмолпея с подарък за пловдивчани за Великден през Великата седмица

В тези дни на светлина и обновление, за най-пъстрия и жизнерадостен празник, в най-значимите дни на християнския календар Детско-девическа хорова формация „Евмолпея“ при ЦПЛР-ОДК – Пловдив, за пореден път ще почетат Светлостта на празника със самостоятелен концерт. Той е включен във Великденската програма на Община Пловдив и ще се състои на Велики вторник 30 април от 19:00ч. Концертът е под патронажа на г-н Костадин Димитров – кмет на град Пловдив. За своите почти две десетилетия хор „Евмолпея“ се наложи като устойчива хорова институция, един от най-вълнуващите и талантливи творчески състави в града и в страната, който е проводник на красивата хорова музика. И този път те ще поднесат на публиката си богато творческо изживяване в Иконната зала към Градска художествена галерия на ул. „Съборна“ 22. Тя е специално проектирана за такава и открита преди 50 години след дълга подготовка. Изградена е до възрожденския храм „Св. Св. Константин и Елена“. В нея са експонирани най-добрите образци на иконното изкуство от пловдивския край и Южна България от XV до края на XIX в.

В празничните дни певиците от хор „Евмолпея“ отново ще внесат с изпълненията си пролет, надежда, радост и хармония. Публиката ще чуе избрани песни, обичани и от знакови изпълнения интерпретирани от младите таланти. Ще чуят и посланията им за обич, вяра, мир и светлина. За пореден път гласовете на прекрасните пловдивски момичета, точно в дните на Великата седмица, каквото е заглавието на Великденския афиш ще прозвучат в подходящата обстановка сред автентичните икони, изработени от майстори като Христо Димитров и синовете му – Захари Зограф и Димитър Зограф от Самоковската и Тревненската школи и Никола Одринчанин. Програмата на концерта включва произведения за всеки музикален вкус – над 15 произведения и 1 премиерно. Ортодоксалният репертоар е застъпен с песни като „Господи помилуй“ – аноним, кратък български полиелей, „Тебе поем“ и „Отче наш“ от Д. Христов. Включени са още традиционни заглавия от репертоара на хора, подготвили са нова изненада за почитателите си в Пловдив. В концерта ще бъдат включени обредни и ритуални песни. Амбицията на състава е с изпълнението си да допринесат за доброто празнично настроение не само на хората, които следят тяхното изкуство от 18 години, но и на всички, които обичат хубавите хорови песни.

Топлината на гласовете им, съчетана със сакралната обстановка и умело подбрания репертоар ще създадат истинско събитие за пловдивчани, което ще се превърне в емоционална постановка с празничен привкус. Великолепните интерпретации и професионализма на младата диригентка на хора д-р Алия Хансе, който от 2018г. е под нейното артистично ръководство, ще привлекат любители на хоровото пеене.

Упоритата работа на хористките, на творческото ръководство в лицето на диригента д-р Алия Хансе, пианиста Йорданка Иванова и артмениджъра Ганка Янкова, доведоха до един успешен 18-ти творчески сезон и осъществяването на 18 концертни изяви в града, страната и чужбина. Между най-значимите бяха представянията за: 170 години от рождението на проф. Антон Безеншек, официалното посещение на президента на Република Словения Наташа Пирц Мусар, посланика на Република Словения Наташа Бергел; участие в XXI „Българияда“ в Нови Сад, Република Сърбия по повод 190 години от рождението на Любен Каравелов; 90 години от рождението на проф. Иван Спасов и др.

Програмата е част от произведенията, с които хор „Евмолпея“ ще се представи в две предстоящи международни участия – по покана на посолствата ни в Република Северна Македония, Хърватия и Словения – за 24 май Ден на българската просвета и култура и за Деня на народните будители.

Честит Великден пловдивчани! Весело посрещане на майските празници и Великден! С пожелание за много усмивки и пълни с радост сърца!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив